Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Нова книга за Емилиян Станев бе представена в Общинската библиотека в Горна Оряховица

  10.05.2022 13:43
Нова книга за Емилиян Станев бе представена в Общинската библиотека в Горна Оряховица

Опит да обори битуващото мнение, че Емилиян Станев е бил мизантроп, прави с най-новата си книга д-р Радка Пенчева – уредник на къщата музей на писателя във Велико Търново.

Днес „Емилиян Станев. Той и другите“ бе представена в Общинската библиотека в Горна Оряховица. Представянето бе своебразен подарък и за екипа на библиотеката, който утре посреща професионален празник, и за четящи горнооряховчани, интересуващи се от света на писателя и извън кориците на неговите произведения.

Книгата излезе в навечерието на 115-та годишнина от рождението на Емилиян Станев, а в нея се проследяват отношенията му с редица автори и интелектуалци. Като трогателната, както самата д-р Пенчева я нарича, дружба с Димитър Талев, която минава през изконната любов и на двамата към Македония. Или с Димитър Димов, с който дебютират едновременно в издателството на Добромир Чилингиров през 1938 г. – Емилиян Станев с „Примамливи блясъци“, а Димитър Димов с „Поручик Бенц“. Книгата проследява също отношения с Чудомир, Елин Пелин, Блага Димитрова, Елисавета Багряна, Йордан Радичков...

В кв. Бояна пък, където Емилиян Станев получил вила, съсед му бил проф. Тодор Боров – един от основоположниците на българската научна библиография. Сформиралата се около двамата компания си помагала в творческите търсения, става ясно от книгата на д-р Радка Пенчева.

В нея д-р Пенчева сбира свои статии от последните десетилетия, опирайки се и на дневниците на съпругата на Емилиян Станев Надежда. За резултата от този дългогодишен труд днес в Общинската библиотека говори литературинят критик Владимир Шумелов.

Книгата е насочена както към изследователи, така и към широката публика. Екземпляри д-р Радка Пенчева предостави на Горнооряховската библиотека, на която дари и други издания на къщата музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново. От своя страна гостите на представянето предложиха д-р Радка Пенчева да гостува в горнооряховски училища, където да разкаже за писателя. Съдействие за такива гостувания ще окаже главният библиотекар Светла Гъркова.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
д-р Радка Пенчева "Емилиян Стане. Той и другите" Общинска библиотека - Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати