Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

С празнична молитва в джамията започна Рамазан Байрам за горнооряховските мюсюлмани

  02.05.2022 11:20
С празнична молитва в джамията започна Рамазан Байрам за горнооряховските мюсюлмани

Още в 5 часа сутринта вярващи се събраха в джамията в Горна Оряховица за първата молитва на Рамазан Байрам, а за празничната молитва, която започна в 6:50, бяха пълни и двата етажа на молитвения дом.

Три дни празник започва за мюсюлманите, който слага край на едномесечно говеене. През този месец се позволяваше храна само преди изгрев и след залез слънце и то в ограничени количества. Става се в 3 часа сутринта за лека закуска, а след като се скрие слънцето, се прави тераве – вечерен намаз, след който отново може да се хапне. Постът е въздържание не само от храна, но и от всякакви плътски удоволствия и лоши мисли. Духовно извисяване – това е смисълът на поста при мюсюлманите. През този месец целта е да се мисли добро и да се прави добро, всеки да се отнася с ближния като с равен и да прави това, което иска да направят на него. Колкото повече добрини направиш, толкова по-щастлив ще бъдеш самия ти, смятат вярващите.

Над 1000 мюсюлмани има в Горнооряховско, но голяма част от тях са в чужбина. В последните години много хора се събират за Курбан Байрама, когато съвпада със сезона на отпуските. Тогава джамията е тясна да събере всички вярващи. Но и днес храмът се напълни за празничната молитва. След нея хората се връщат вкъщи, а който има починали близки отива на гробищата, за да почете паметта им. След това вече започва и празникът, който продължава три дни. Набляга се на сладките неща и затова е любим на децата. След 70 дни ще е Курбан Байрама, когато мюсюлманите принасят в жертва (курбан) здраво едногодишно агне.
Честит Рамазан Байрам на всички мюсюлмани в община Горна Оряховица!


Ключови думи
Рамазан Байрам джамия в Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати