Събота, 08 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

„Графиня Марица“ се завръща на сцената на великотърновския театър

  29.04.2022 12:18
„Графиня Марица“ се завръща на сцената на великотърновския театър

Оперетата "Графиня Марица" на Имре Калман се завръща на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Режисьорът Петко Бонев залага на класически прочит на една от най-популярните и обичани оперети в света. Почитателите на музикалното изкуство ще могат да се насладят на спектакъла в оригиналната версия на Юлий Брамър и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото.

Премиерата на „Графиня Марица“ на великотърновска сцена е на 10 май от 19 часа в голяма зала на театъра. На 14 май спектакълът ще бъде представен в София в рамките на третото издание на Фестивала на камерната опера в България. Представлението за софийската публика е в НДК - зала „Люмиер“, от 19 часа. Фестивалът се провежда под почетния патронаж на известния оперен певец, режисьор и педагог проф. Павел Герджиков.

Оперетата ще пренесе зрителите в Унгария, в имението на графинята, където се развива действието. Поставена за първи път на 28 февруари 1924 г. в Theatre der der Wien в австрийската столица Виена, „Графиня Марица“ отразява пищната атмосфера на първото десетилетие на ХХ век.

Диригент-постановчик на спектакъла е Георги Патриков, декорите и костюмите са на покойния сценограф Борис Стойнов, а хореографията е на Желка Табакова. Диригент е Васил Вълчев, хормайстор – Яница Първанова, а концертмайстор – Милена Байнова. В оперетата участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ заедно солисти и артисти от театъра.

Прочутата оперета в оригинала на Имре Калман беше поставена в МДТ през 2013 г. също от режисьора Петко Бонев. По негова идея в спектакъла са включени сцени, които са част от постановките на всички европейски театри, но не са представяни у нас. Той сподели, че се е постарал да изчисти оперетата от всички натрупани през годините щампи, за да постигне по-пълно въздействие върху публиката.

В спектакъла специално участие имат малките таланти от Детска вокална група "Пеещи камбанки" при Младежкия дом. Възпитаниците на Владимир Габров ще се включат в сцената с рождения ден на граф Тасило, която по думите на Петко Бонев досега е била пренебрегвана от българските режисьори. Детският хор ще изпълни композицията на Калман в оригинал на немски, а така според сюжета те поднасят своеобразен подарък на домакина.

Билети за премиерата на оперетата „Графиня Марица“ на 10 май от 19 часа се продават на касата на Музикално-драматичния театър, както и онлайн на сайта https://teatarvtarnovo.com/.


Ключови думи
Графиня Марица МДТ К. Кисимов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати