Събота, 12 Фев 2022
            
Избори 14 ноември 2021

Калоян Янков, кандидат депутат от „Демократична България”: Лошото управление на общината влошава качеството на живот на търновци

  12.11.2021 14:17
Калоян Янков, кандидат депутат от „Демократична България”: Лошото управление на общината влошава качеството на живот на търновци

Калоян Янков е кандидат на „Демократична България“ във Велико Търново (бюлетина №30 и преференция №116). Роден е в с. Самоводене, община Велико Търново. Юрист, завършил е СУ Св. „Климент Охридски“. Работи като адвокат в областта на дружественото и вещното право и гражданския процес.

В 45-ото Народно събрание, където е избран от листата във Велико Търново, е член на временната комисия за проверка на мандата на Бойко Борисов. В 46-тото Народно Събрание е председател на Комисята „Росенец“.

Преди да стане народен представител Калоян Янков е общински съветник от Демократична България във Велико Търново.

-Какво е посланието на „Демократична България” за сблъсъка с Делян Пеевски във Велико Търново?

-Не може повече така да продължаваме. „Демократична България е единствената политическа сила, която се бори с модела, който олицетворява Пеевски, модела ГЕРБ-ДПС.

На второ място в листата на ДПС във Велико Търново също е знаково лице - Йордан Цонев. За ДПС явно това е много важен мандат.  

Този модел запушва бъдещото развитие на страната, запушва възможността младите хора да развият бизнес, да работят на добри заплати в страната и да остават тук. Затова се борим с този модел, защото копурцията ни прави бедни.

-Каква е връзката на кмета на Велико Търново Даниел Панов с ДПС?

-Връзката не е от сега, тя отдавна. Панов е в много добри отношения с ДПС и това се видя от последната среща. В община Велико Търново обществените поръчки не се дават случайно особено от над 1 млн. лева нагоре. Фирми, свързани с Камен Костадинов получават значителни и големи обществени поръчки. И като общински съветник съм поставял въпросите с т.нар. „ремонт на ремонта”, строителството на новото крило на болницата, което ще наближи 10 млн. лева, което също е свързано с фирма на Камен Костадинов. Има връзка и с БФС. ДПС работи в региона много добре с представителите на ГЕРБ, дори понякога не виждам разлика.

-Какви са проблемите във Велико Търново?

-Основният проблем на нашата община е лошото управление, посредственото управление, поради което много от проектите не се случват или ако се случват, те минават по един формален начин. Европроектите за 40 млн. не са проекти за подобряване на живота на хората, а за усвояване на средства - например проектът за Градската галерия. Лошото управление влияе на качеството на живот на хората в областта.

Основен проблем е и туризмът и свързаното с него културно-историческо наследство.

Общината не полага необходимите мерки, за да може да запази старото наследство. Това означава стратегически и дългосрочно замиране на културно-историческия туризъм.

Можем да спрем това с активна политика общината. Отправял съм питания към общината какви мерки е предприела, за да спре самосрутването на старата част на града. Почти нищо не е направила. Общината може да подпомага собствениците на старите къщи за поддръжка.

В областта има две цъкащи екологични бомби. Едната е искането за разкриване на кариера край село Самоводене, което е буквално на метри от къщите на хората и ще доведе до огромно екологично замърсяване. Другата е в село Върбовка в община Павликени, където се иска разширяване на находището за камъни с инсталирането на нова инсталация за горене на боклук. Компанията концесионер там е свързана с Христо Ковачки, който има спорна репутация.

-Обединена ли е демократичната общност в града?

-Нашата общност е обединена в града. Не само заради Пеевски, който се приема като предизвикателство, а и това, че „Демократична България” се утвърди като стабилна политическа сила, която поема ясни ангажименти към хората. Доказахме го в миналия парламент. Увеличаваме нашето доверие.

-Трябва ли да има правителство на всяка цена?

Правителство трябва да има и в следващия парламент има възможност за оформянето на коалиция, която да подкрепи такова правителство. Но все пак ние не сме за самоцелно правителство, ние сме за правителство на промяната. Такова, което ще може да се справя с проблемите на хората и което ще се бори истински с корупцията. Правителство, което ще мисли за бъдеще и стратегически.

-Имате ли решение как партиите да започнат да си говорят?

-„Демократична България” винаги е била отворена за диалог. Нашето отношение към съставянето на правителството е, че ние ще участваме, но трябва да знаем, че това правителство ще си свърши работата.

-Защо е толкова важна за вас смяната на главния прокурор?

-Прокуратурата и главния прокурор са основната институция, която запушва системата и не дава възможност да бъдат извършени определени разследвания и да бъдат разследвани определени хора от една страна. От друга страна служи като бухалка за политически и други противници. Без реформа в прокуратурата справедливост и правосъдие еднакво за всеки ние не можем да получим.

-С какво съдебната реформа ще е от полза на човек, който не е бизнесмен или в юридическите среди?

-С това, че той ще знае, че законът ще бъде прилаган еднакво както за него, така и за всеки останал. Малките и големите бизнеси ще са с равни права.

Купуването на гласове ще е изключение.

-Защо трябва избирателите да ви подкрепят на 14 ноември?

-Неделя и тези трети избори са особено важни за региона на Велико Търново, защото те са знакови за желанието ни да живеем в едно справедливо и демократично общество. Не бива да допуснем връщането на модела на управление ГЕРБ-ДПС, който търпяхме повече от 10 години.


Ключови думи
Калоян Янков Демократична България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати