Неделя, 09 Яну 2022
            
Горна Оряховица Общество

Представиха новия Общ устройствен план на община Горна Оряховица пред празна зала

  09.10.2021 11:22
Представиха новия Общ устройствен план на община Горна Оряховица пред празна зала

При символично гражданско участие премина общественото обсъждане на Общия устройствен план на община Горна Оряховица, който влиза в последния етап от приемането си. В Зала 1 на Общината представящите бяха почти толкова, колкото и слушателите – кметовете на пет-шест села. Гражданското участие от неслужители на Общината се изрази чрез един единствен човек – арх. Пламен Пенев. Той е член на Експертния съвет, където отива ОУП на следваща инстанция, така че на практика в залата нямаше нито един човек, несвързан по някакъв начин с процедурата.

Планът чертае основните строителни политики в общината за следващите 20 години и заслужава малко по-голям интерес. Не че не са възможни промени след приемането му, но всяка процедура по промяна на предназначението е много мудна и отнема време и средства.

Затова сега е най-удобното време да се направят корекции и да се повлияе върху бъдещото развитие на селищата в общината. Това се опита да направи кметът на Първомайци Ясен Янков, който поиска гаранции, че е предвиден обход за селото, който да разтовари трафика и предложи разширяване на жилищните и индустриални зони на селото. Според авторите на ОУП обаче Първомайци не може да се развива жилищно в района под Петролната база, каквото предложение е било направено. Трябваше повече време за дискусия в селищата, отбеляза още Ясен Янков.

Разширяването на жилищните зони в Първомайци и Правда е наложително отбеляза и арх. Пенев. Според него в град Горна Оряховица няма много възможности за строителство на еднофамилни къщи и хората се насочват към двете близки села. Архитектът посочи и няколко пропуска на колегите си при изработването на плана, които трябва да се коригират преди влизането му на Експертен съвет.

Новият общ устройствен план обхваща извънселищните територии в землищата на 14-те селища в община Горна Оряховица. Той не отменя действащия в момента ОУП за град Горна Оряховица и землищата на Първомайци, Правда и Долна Оряховица, приет през 2006 г.

Планът е изработен от ДЗЗД „Визия за Община Горна Оряховица”, ръководител на екипа е арх. Ира Кънева. Изработването на ОУП е финансирано от МРРБ и Община Горна Оряховица.

Планът най-общо разделя общината на три зони. Южна, в която е и общинският център, е повече индустриална, Средната е предимно земеделска, а Северната, където са най-малките села и релефът е хълмист, е ориентирана към селския и екотуризма.

Основните акценти в ОУП са Индустриалната зона до Летището и Интермодалният терминал, който ще се прави с НКЖИ. От тук тръгва и планираният нов път, свързващ не само Горнооряховска, но и Лясковска община с магистрала „Хемус” и АМ „Русе – Велико Търново”. Освен пътят от моста на Долна Оряховица до главния път за Русе с излаз до Крушето, се предвиждат обходи на Първомайци и Поликраище, за да се изведе поне тежкотоварният трафик от селищата. Предвиждат се и два обхода – от юг и от запад и за Горна Оряховица. Това обаче са далечни проекти, тъй като становището на АПИ е, че няма пари и не може да изгражда нови пътища. Пряката връзка от Летището до магистралата всъщност ще се изгражда от Общината, а после пътят ще бъде предоставен на АПИ за стопанисване.

Планът предвижда стопанските дворове в селищата да влязат в регулация, за да се улесни евентуалния инвеститорски интерес към тях. Много обстойно място е отделено на културните паметници, като списъкът им се нуждае от актуализация, тъй като много от тях вече не съществуват, отбелязаха авторите на ОУП.

На общественото обсъждане беше представена и екологичната оценка на плана, която все още чака становище от РИОСВ. В следващите няколко дни екипът ще направи корекциите, които са предложени по време на обсъждането и които са възможни са прилагане. След това ОУП ще влезе на обсъждане в Експертния съвет и едва след това ще може да се вкара в ОбС. Принципно това е възможно да стане още през ноември, но при всички случаи трябва да стане до края на годината. След това вече е публикуването в Държавен вестник и влизането в сила на новия план.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ОУП Горна Оряховица обществено обсъждане
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати