Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Якоб ван Бейлен е номиниран за „Пазител на традициите“

  28.09.2021 13:21
Якоб ван Бейлен е номиниран за „Пазител на традициите“

Якоб ван Бейлен е номиниран за наградата „Пазител на традициите“ в категория „Личност“. Това е национална инициатива, подкрепяща съхраняването на българските бит, култура и обичаи. “Пазител на Традициите” цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Носителите на наградата във всяка от седемте категории се определят чрез гласуване на публиката във фейсбук страницата на „Пазител на традициите“, където са представени всички номинирани.

„Якоб ван Бейлен често е наричан „повече българин от българите”, посочват в представянето му организаторите на инициативата. Те изброяват множество случаи, в които холандецът показва привързаност към българските традиции и култура.

“Многото живи традиции са една от основните причини да избера през 2008 г. България за моя втора родина. Най-дълбокото ми желание е те да бъдат запазени в оригиналния си, чист и жив вид за идните поколения!“, казва за себе си холандецът.

През 1967 г. ван Бейлен за първи път посещава България, от 1968 г. е насам почитател на нашата страна и народа й, а от 2010 г. постоянно живее тук. Като хореограф популяризира българския фолклор в Холандия и Австралия като дава уроци по танци, организира концерти и продуцира 6 компакт диска с българска народна музика.

През 2000 г. е съосновател на двугодишен проект- хор за полифонична българска народна музика, през 2002 г. е инициатор и кръстник на хор „Chubrica“ (Чубрица) в Холандия. В продължение на 3 години е член на коледарската дружина ”Даскалите” в Котел.

През периода 2007-2018 г. е основател и управител на goKotel за култура и природен туризъм в района на Котел. Осъществява множество туристически програми. Привлича над 1500 чуждестранни гости, ентусиазирани от българската народна култура и традиции, като организира за тях ваканции с продължителност между 5 и 20 дни, чрез която да опознаят местните песни, танци, етнически обичаи и природа.

От 2008 до 2013 г. е инициатор и продуцент на фестивала на подвижното овчарство, комбинация от овцевъдна традиция и фолклор.

Колекционер на автентични български килими от 2010 г. Популяризатор на килимарските народни традиции чрез изложби, лекции и др. Съавтор на книгата „Чипровският килим - постланият път към Бога” през 2020 г., първата книга за българската килимарска традиция от 1975 г. насам. Успява да върне повече от 50 антични български килими от чужбина в “родната им къща”. Мечтае да създаде национален музей на българското килимарство.

Якоб ван Бейлен е първият чуждестранен общински съветник в България - от април 2021 г. във Велико Търново, където е ангажиран, наред с други неща, към по-устойчиво развитие на културата и туризма, което съвпада с новия статут на Велико Търново на „Историческа и духовна столица на България“.

Всеки може да гласува за Якоб ван Бейлен като посети фейсбук-страницата на „Пазител на традициите“ и хареса публикацията за него на този линк:

https://www.facebook.com/Guardianoftraditions/photos/a.4167764256637044/4167658709980932/


Ключови думи
Якоб ван Бейлен Пазител на традициите
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати