Събота, 08 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

Представят „Джани Скики“ на сцената във Велико Търново

  28.09.2021 07:40
Представят „Джани Скики“ на сцената във Велико Търново

Година след премиерата й на Русенска сцена, едноактната комична опера от Джакомо Пучини „Джани Скики“ ще бъде представена на 3 ноември от 19 часа в Музикално-драматичен театър "К. Кисимов"  на старопрестолния Търновград.

Режисьор на продукцията е румънската оперна и театрална режисьорка Михаела Панайнте, а диригент-постановчик  е главният диригент на Русенската опера Димитър Косев.

Художественото осветление  е на Лучан Мога, а художник на спектакъла е Радослав Радославов.

В главната роля на Джани Скики търновската публика ще има удоволствието да се наслади на изявения баритон Добромир Момеков, работил под педагогическото и артистично ръководство на българския бас Никола Гюзелев.

В  Лаурета ще се превъплати красивото сопрано Даниела Караиванова, а Дзита ще пресъздаде талантливата солистка на Държавна опера - Русе Андреана Николова. 

В спектакъла участват още солистите на Държавна опера - Русе - Александър Баранов, Иван Пенчев, Теодора Чукурска, Жана Желева, Петър Чукурски, Стоян Стоянджов, Момчил Миланов, Теодор Петков, Петя Цонева, Стефан Пенчев, Емил Желев, Георги Тодоров, Димитър Кюркчиев, Михаил Дамянов и оркестъра на Държавна опера - Русе с концертмайстор Марта Бонева.

Сюжетът на „Джани Скики“ е изграден на основата на 30-та песен от поемата „Божествена комедия“ на средновековния италиански поет и философ Данте Алигиери. Автор на либретото, създадено със завидна ловкост и завладяващо с изящното си чувство за хумор е Джовакино Форцано. Творческа личност с многостранни интереси – адвокат, оперен певец, журналист, драматург, режисьор и либретист, Форцано е автор на либретото и на втората опера от прочутата пучиниева трилогия – „Сестра Анджелика“.

Композиторът със седемте имена - Джакомо Антонио Доменико Микеле Втори (Секондо) Мария Пучини е най-яркият представител на италианската опера от годините на Веризма – реалистичното течение, започнало в края на XIX век, най-напред в италианската литература и изобразително изкуство, продължило в първото десетилетие на XX век в операта. Тя е третата, последна част от известния оперен триптих на композитора, предшествана от оперите „Мантията“ и „Сестра Анджелика“.

 „Гласът е основното средство за изразяване на певците. Но за зазлика от други творби, „Джани Скики“ е работата, която е най-близо до театъра. В Пучини оркестърът сам по себе си е герой, който ми напомня за древния хор от античните трагедии, защото има свои коментари и творчески превзема това, което се случва на сцената. Богатството на цветовете, представени от множеството инструменти, ме кара да усещам, че звуковото пространство е нещо трудно за обяснение с думи.

Операта е музикален театър с акцент върху музиката, но в моя случай операта остава музикален театър, фокусирайки се върху театъра", споделя режисьорът на спектакъла Михаела Панайнте.

Билети на Grabo.bg и на касата на Музикално-драматичен театър "К. Кисимов" гр.Велико Търново.


Ключови думи
„Джани Скики“
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати