Сряда, 05 Яну 2022
            
Култура Свищов

С поредица от културни събития бе отбелязан празникът на Свищов

  27.09.2021 14:11
С поредица от културни събития бе отбелязан празникът на Свищов

С поредица от културни събития бе отбелязан празникът на града в Свищов. Още в петък три поредни събития дадоха старт на „Свищовски лозници“, а в съботния ден жителите и гостите на крайдунавския град имаха възможността да се насладят на класическия концерт „O, sole mio“, с участието на Боряна Бешева – сопран и Даниел Меса – тенор. Под клавирния съпровод на Мариана Мирчева изпълнителите омаяха публиката в ХГ „Николай Павлович“, а със своя талант и емоционалност създадоха невероятен заряд в залата, който се превърна в своеобразен подарък за всички присъстващи.

По традиция, в последния от празничните дни бяха обявени наградите от поетичния конкурс на Община Свищов. Наградите бяха връчени от кмета на града д-р Генчо Генчев. Наградата за поезия  “НИКОЛАЙ  ИСКЪРОВ” заслужено получи Димитър Христов от София за  стихотворението си „Прераждане“, а Националната награда за литература „ЗЛАТНО ДУНАВСКО ПЕРО“ за 2021 година бе присъдена на Галя Константинова Вълева – за високи постижения и принос към съвременната художествена литература. Наградени бяха и носителите на първо, второ и трето място в конкурса, като бяха връчени и две поощрителни награди.

В неделния ден, в камерната сцена на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ бяха отличени и наградени също участниците в конкурса за домашно червено вино. Носители на тазгодишните награди за първо, второ и трето място са Петър Русев, Божин Божинов и Драгомир Маринов, които също бяха приветствани от кмета на Свищов д-р Генчев.

Празниците на Свищов, чиято програма и тази година беше значително съкратена с оглед спазване на противоепидемичните мерки, бяха закрити с представяне на книгите с избрани стихове на Веселка Колева „Отстояване и на Георги Драмбозов „От Нове до Сердика“.


Ключови думи
Свищовски лозници Златно дунавско перо Галя Константинова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати