Четвъртък, 30 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Готов е първият Общ устройствен план на община Горна Оряховица: Защо всеки трябва да го прегледа

  18.09.2021 12:01
Готов е първият Общ устройствен план на община Горна Оряховица: Защо всеки трябва да го прегледа

На 8 октомври предстои публичното обсъждане на Общия устройствен план на община Горна Оряховица. Това е една от последните стъпки, преди планът да закове в доста строги граници бъдещото развитие на общината и на частната инициатива на нейните граждани. Важно е хората да знаят, че ако техен парцел попада в зона за озеленяване според плана, там скоро, или поне в следващите 25 години, няма да могат да си вдигнат планирания гараж. Това е съвсем елементарен пример за функциите на ОУП, но пък може лесно да бъде разбран. Същото се отнася и за много по-сериозни инвестиции от гаража. Затова е добре да се гледа сега, защото все още има време за корекции, които нямат да струват пари и разкарване по инстанции.

Това е първият Общ устройствен план за цялата община. Досега ОУП е имало за град Горна Оряховица и прилежащите землища на Първомайци, Долна Оряховица и Правда. Сега действащият план е от 2006 г. Новият обаче предлага, поне според авторите си, съвсем нова визия за развитието на общината и обхваща всички селища и техните землища. И за първи път цялата община се разглежда като единен механизъм, съдействащ си и с останалите елементи от региона и страната.

Планът е изработен от ДЗЗД „Визия за Община Горна Оряховица”, ръководено от арх. Ира Кънева, която всъщност е автор и на сега действащия градски план. Изработката на плана е финансирана по европейска програма и това изисква да се действа бързо с приемането му, защото парите трябва да бъдат усвоени до края на годината. А предстоят още няколко процедури, които отнемат време.

Планът вече е съгласуван от всевъзможните инстанции и ведомства, които имат отношение. Всички становища са положителни, включително и оценката за съвместимост. Предстои РИОСВ да даде становище за Екологичната оценка на проекта, което вероятно ще стане до края на месеца. На 8 октомври е общественото обсъждане, след което тече срок за нанасяне на корекции, ако евентуално има някакви предложения от гражданите. Не че всяко предложение ще бъде отразено, но сега му е времето хората да огледат плана, да намерят своето място в него и да действат, ако имат възражения.

След нанасянето на корекциите, планът отива в Общинския експертен съвет по устройство на територията. Ако го одобри, Експертният съвет предлага на кмета да го вкара в ОбС. Общинските съветници са тези, които го приемат последно и след тяхното решение, ако не бъде върнато от областния управител, ОУП се обнародва в Държавен вестник. След това има още 14 дни, в които може да се обжалва процедурата, но след това вече промените в плана стават много трудни. Ако ОУП е определил като земеделски земи или горски фонд терени, към които някои хора имат строителни апетити, тези щения ще трябва да бъдат забравени. Е, или поне ще се осъществят много трудно и скъпо. Та затова не е лошо да се огледат нещата още на този етап. Такъв съвет дава и ръководителят на екипа, разработил плана - арх. Ира Кънева.

Свършихме много работа, обработихме много информация и заедно с колегите, работещи по Плана за интегрирано развитие ПИРО, се опитахме да създадем нещо, мислейки за бъдещето на Горна Оряховица и общината, коментира Ира Кънева.

Двата плана всъщност са много тясно свързани, но докато ПИРО има за хоризонт 5 години напред, ОУП гледа с четвърт век в бъдещето. Общото и в двата плана е, че за Горна Оряховица най-важното и в краткосрочен, и в по-дългосрочен план е развитието на инфраструктурата.

Основните акценти в това инфраструктурно развитие са индустриалният парк до Летището, Интермодалният терминал и обходният път, свързващ тези нови обекти с двете автомагистрали в проект – „Хемус” и АМ „Русе – Велико Търново”.

Цялата документация по Общия устройствен план – обяснителни бележки, схеми, изследвания и т.н., е качена на сайта на Общината и може да се прегледа от всеки, които има достатъчно време и нерви да изтърпи тромавостта на сайта. Обемът на материали е наистина сериозен, а авторите на плана се гордеят с оценките, получавани досега от институциите, според които за първи път виждат толкова задълбочено изследване.

Съвсем накратко от току насетне има още 4-5 стъпки, които трябва да се извървят и ако до края на октомври планът мине на Експертен съвет, а през декември и през сесия на ОбС, то до края на годината може да имаме приет нов Общ устройствен план, който само да чака публикуване в Държавен вестник.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Общ устройствен план община Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати