Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Търговци на грозде се оплакват от нелоялна конкуренция

  18.09.2021 06:41
Търговци на грозде се оплакват от нелоялна конкуренция

Тази година купувам по-скъпо, а продавам по-евтино. Миналата година беше много лоша за лозарите, цените се вдигнаха с 20-25%. Тази година цените на едро също са високи, но ние сме принудени да сваляме нашите заради нелоялната конкуренция. Всеки в този град сякаш е решил, че може да продава грозде за вино и ракия. Но аз защитавам своето място с качество, обяснява Севдалин Николов, който продава грозде на Общинския пазар под Детска градина „Здравец”.

Фирмата на Севдалин и брат му „Николови” ООД е в този бизнес от много години. Самият Севдалин, който е от Велико Търново, продава на горнооряховския пазар от 14 години. Помагат  му жена му и работник. Обслужването е пълно – грозде, смилане, съдове за пренасяне.

От 14 години съм тук и клиентите ми са едни и същи, защото предлагам само качествено зряло грозде и не лъжа в кантара. Гроздето го купувам от района на Свиленград и гарантирам за нужната захарност. Гарантирам и за изрядността на моята фирма – като се започне от сертифицирането на кантара, счетоводството, касовия апарат, осигуровките на работниците. И докато аз се мъча да бъда изряден, навсякъде из града се появяват хора, дето стоварват няколко каси с грозде, вадят машина за мелене и почват да продават. Абсолютно на тъмно. Ето защо не ни се получават нещата в нашата държава - все някой ще се намери да заобиколи правилата, а тези дето ги следват отиват в канавката, обобщава Севдалин.

Гроздето на Севдалин наистина е добро и се отличава от това на колегите му в другите краища на града. Цените също са най-ниски – мерло, каберне и мускат по 1 лев за килограм, шефка за 90 стотинки. Общо взето такива са цените и на конкуренцията, като някои слагат 5 до 10 стотинки отгоре за някои сортове.


Ключови думи
грозде Севдалин Николов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати