Петък, 17 Дек 2021
            
Велико Търново Култура

Двойна премиера направи оркестърът на Националния военен университет в Плевен

  16.09.2021 14:10
Двойна премиера направи оркестърът на Националния военен университет в Плевен

Премиера на две музикални произведения направи Военният духов оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ на сцената на Брас бенд фест „От Бай Дико до… Тико, Тико“ в Плевен. Оркестрантите представиха за първи път пред публика една от най-красивите, но не особено популярни песни на АББА - The Way Old Friends Do, аранжирана от Мартин Шарнал. Своята премиера имаше и произведението „Щъркелово гнездо“ из танцовия театър „Рачо Ковача“. Музиката и оркестрацията ѝ за духов оркестър е дело на диригента на Военния духов оркестър старшина Емил Костурков.

Търновските музиканти откриха концерта си с популярната Шишманова песен „Откак се е, мила моя майнольо, зора зазорила“, която е химн на старата столица и с „Марш на курсантите“, чийто автор отново е маестро Костурков. „Този марш е написан в чест на 140-годишнината от създаването на Националния военен университет. Написах го през май 2017 г. и от тогава го изпълняваме с голям успех“, обяснява маестро Костурков и допълва, че в програмата за плевенския фестивал, той съвсем съзнателно е подбрал няколко различни по жанр музикални произведения. „Напоследък духовите оркестри започнаха да свирят предимно брас бенд музика, а е толкова красиво да чуеш как такава формация свири класика. Затова в програмата включихме и Nessum dorma – арията на Пучини от „Турандот“ и може би най-популярната оперна ария въобще. Оркестрацията за духов оркестър е на Джони Винсън. Избрах да свирим и една ръченица на Дико Илиев, „Аннен полка“ на Йохан Щраус, чиято премиера е била още в далечната 1852 г. в градината на виенски ресторант по повод ежегодния Аннен фест, посветен на всички жени с това име, както и разбира се два марша“, допълва старшина Костурков.

Освен „Марш на курсантите“, музикантите свириха и марш, написан през 1915 г. в чест на ген. Сава Муткуров. Автор е Антон Улрих, капелмайстор на 5-ти Пехотен полк. Това произведение за първи път прозвуча на 6 септември 2019 г. във Велико Търново при откриването на паметника на ген. Муткуров.

За край на концерта, оркестърът на НВУ избра доста по-твърдия звук на две песни на Гери Муур и на Дийп Пърпъл Smoke on the Water. Солист в тази част на изявата беше ст. сержант Милен Стефанов, а на барабаните седна маестро Емил Костурков.

Освен че откриха концертната програма, оркестрантите на Националния военен университет се включиха и в дефилето на фестивала. За участието си в третото издание на Брас бенд фест „От Бай Дико до… Тико, Тико“ в Плевен, Военният духов оркестър получи грамота.

 


Ключови думи
Военен оркестър НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати