Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Горнооряховският музей показва малко познати експонати чрез 3D-визуализации

  13.09.2021 09:32
Горнооряховският музей показва малко познати експонати чрез 3D-визуализации

Историческият музей в Горна Оряховица използва модерните технологии, за да представи малко познати експонати, които досега са оставали пренебрегвани от посетителите. Те ще бъдат показани в новата виртуална поредица „Надникни в лапидариума”, която започва Музеят. Идеята е веднъж в месеца да се показват такива недооценени съкровища на страницата на Музей във Фейсбук. Ценителите на древността ще могат да разгледат триизмерни изображения на обектите, които ще бъдат придружени с пояснителни бележки и малко известни факти от тяхната история.

Може да разгледате 3D-визуализациите в линка, представен в края на всеки текст.

Първият представен обект е надгробна плоча (стела), която се намира в двора на Музея, а е открита в двора на бившата „Енергосекция“ Горна Оряховица. Изработена е oт доломитизиран варовик, а размерите ѝ са 3,20 х 0,85 х 0,30 м. С оглед на релефната сцена, украсата и палеографските анализи – надгробният паметник се датира към края на II в. сл. Хр. От двата надписа научаваме за починалата на 25 години Хосия, която била погребана от родителите си Флавий Абаскант и Примигения. Плочата е с двуезичен надпис – на старогръцки и латински.

В горната част на плочата е представена едикула (плитка ниша, обрамчена с колони, стъпили върху постамент и увенчани с триъгълен фронтон), в която е изобразена сцена „погребално угощение“. Тя се среща най-често при надгробни паметници, открити при Черноморското крайбрежие.

Проучвателите на подобни паметници имат различни хипотези за изображението. Част от тях смятат, че е представено обикновенно семейно угощение, други свързват сцената с наградата, която се дава на праведните след смъртта им. Трети смятат, че композицията представя помените, на които близките поднасят дарове и храна. Съществуват и мнения, че сцената може да показва угощение на божество, в което се е превърнал починалият.

От двата надписа, на старогръцки и латински, може да се предположи, че в семейството се е говорело на тези два езика. Имената на починалата Хосия и на баща ѝ Флавий Абаскант издават техния гръцки произход. До момента са известни само още няколко подобни стели със сцена „погребално угощение“ и с двуезичен надпис, открити в района на днешния град Варна.

В превод текстът на надписите е следният:

„На подземните богове! На Хосия, дъщеря на Флавий Абаскант, живяла 25 години. Флавий Абаскант и Примигения, родителите, издигнаха на благочестивата си дъщеря“

https://sketchfab.com/…/112-e1d3a1bf9e5d4d2094ee7e67e5b98763

 


Ключови думи
Исторически музей лапидариум
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати