Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Светски

Гласът на Радио Горна Оряховица първа открива новините и в кулинарията

  12.09.2021 08:19
Гласът на Радио Горна Оряховица първа открива новините и в кулинарията

 Клишето, че жената в кухнята е с изпочупен маникюр, прорастли корени на косата и миришеща на запръжка, тотално разбива журналистът Боряна Цветкова. Боряна е работещо момиче – тя е гласът на Общинското радио в Горна Оряховица, но винаги намира време да се завърти край печката и да изненада семейството си с поредната вкусотия. Не разбира жените, които гледат на готвенето като на досадно задължение. Изобщо пък не разбира тези, които не ходят на работа, децата им са при баби или на детска градина, а в края на деня те просто вдигат слушалката и поръчват от заведение. Къде остава домашният уют, къде остава удоволствието да се погрижиш за най-близките си, пита се Боряна.

Тя е от късметлийките, които винаги са имали примера на добре организираната жена пред себе си. И майка й Весела, и леля й Йонка са изключителни кулинарки. Като семейна реликва се пази червена тетрадка, останала от баба й. В нея са записани десетки рецепти за дребни сладки, сладкиши и още куп сладости, които се предават от поколение на поколение. Към днешна дата тетрадката е в майката на Боряна. Един ден ще бъде моя, после на дъщеря ми, смее се Боряна.

Именно майката и лелята я запалват по готвенето. Правят го по най-правилния начин – не с насилване, а с личния пример. От тях Боряна вижда как готвенето може да направи денят ти забавен, как успокоява и най-вече задоволството от одобрителното кимане на семейството, опитало поредното апетитно ястие.

В детството й вкъщи винаги имало домашно приготвена храна. Задължително тортите за рождените дни на Боряна били дело на майка й, а леля й направила сватбената торта за сестра си. Представете си 4-етажна торта за 150 гости, не крие възхищението си Боряна.

Личното отношение към храната Боряна пренася и в своето семейство. Дъщеричката й, като повечето деца, предпочита да кара на сандвичи, пици и, в нейния случай – на яйца. Но пък половинката на Боряна – Ивайло, е ценител на добрата кухня и с охота опитва всяко следващо произведение. Впрочем такъв е и бащата на Боряна – той също е от хората, които никога не отказват да похапнат.

Обичам да посрещам гости, обичам да готвя за другите, споделя Боряна.

Признава, че не робува на рецепти. Да, черпи идеи от интернет, но почти винаги влага и по нещо от себе си. Особено когато прави торти. Харесва си рецепта, но задължително изчита още няколко варианта и така напасва нещата към собственото си разбиране. Неизчерпаем извор на вдъхновение и познание са й и коментарите под всяка рецепта, в които други хоби готвачи споледят опита си с конкретната торта.

Боряна Цветкова не крие, че предпочита да се занимава със сладкарство. И в „солени“ води се чувства комфортно, но десертите са голямата й страст. И втрещява с отговора на въпроса защо. Защото отнемат повече време, по-голяма занимавка са, смее се журналистът. Затова, когато реши да изпече поредните блатове и да забърка поредния крем, си освобождава достатъчно време, през което да се наслади на процеса.

Харесва нетрадиционните торти. Една от последните й е спаначена. В блатовете има спанак, кремът е на основата на маскарпоне, има също боровинки, малини, бадеми... После пък направила морковена. С моркови, крема сирене, портокалови корички и портокалов сок. О, и лично направен от нея крокан с фъстъци. Кроканът е карамелизирана захар с добавени ядки – орехи, бадеми, шам фъстък... Сместа се разстила върху намаслена повърхност, а след като изстине, се натрошава и с нея се поръсва вече измазаната с крем торта.

Обичам да си правя всичко сама. Да, знам, че продават и готов крокан, но ако го ползвам, ще загубя част от удоволствието от готвенето, обяснява Боряна.

За нея десертът е може би най-важната част от едно меню. Дори и основното ястие да не се е получило, един убийствено вкусен десерт ще спаси положението.

В заведение никога не пропуска да си поръча десерт. Имало е случаи, в които пита за рецептата, но често й отговарят, че е фирмена тайна и не я дават. На някои места прекаляват – даже не казват какво има в десерта, камоли да обяснят за пропорциите, смее се Боряна Цветкова. Прави го, естествено, с разбиране към правилата във всяка една професионална кухня и никога не си е тръгвала ядосана, че й е отказано. Все пак ми е останало удоволствието от вкусната храна, казва Боряна.

Но, въпреки тайнствеността около някои рецепти, е пробвала в домашни условия да направи десерт от заведение. Най-скоро експериментирала с тортата „Бяла неделя“ – една от запазените марки на популярната верига сладкарници. Вярно, голяма играчка е, но си заслужава всеки един отделен час, обяснява журналистът.

За собствения си вкус споделя, че е в двете крайности – обича и безумно сладките турски десерти, и тези, в които няма чак толкова захар. Много си пада по сладкиши тип чийзкейк. Обожавам сладко-соления вкус, казва Боряна.

Такава е и в готвенето – прави както традиционни за нашите географски ширини вкусотии, така и такива, които едва през последните години намират място на българската трапеза. Овесени бискитки с чия и кокосово или бадемово брашно, шоколадови десерти със стевия и кокосово масло, кокосови палачинки с ядково мляко често-често навестяват масата й. Е, за тези палачинки споделя, че едва ли ще ги прави пак. Не са по нашия вкус, а има милиони други рецепти, които си струва да се опитат, разяснява философията си в кухнята Боряна.

И веднага започва да изрежда как според нея би изглеждало перфектното меню.

Ако тя е домакинята, че посрещне гостите си с бяло вино и плата с микс от сирена и плодове, брускети с билково песто, със сьомга и крема сирене и с други разядки. Ще предложи салата от домати, спанак, рукола, киноа и царевица, овкусена с дресинг от портокалов или лимонов сок, соев сос, балсамов оцет, мед и подправки. За основно ще предложи филе от лаврак с билкова коричка и задушени зеленчуци. Десертът ще бъде Френска селска торта с боровинки. Блатовете за тортата, разбира се, ще си изпече сама. Както, впрочем, и хлебчетата за брускетите. Единствено в много краен случай ще използва готови блатове от руски магазин.

А ако няма време за печене на блатове или за ходене до магазина, ще предложи една от големите си гордости – тирамису в чаша.

Този десерт е много ефектен. Някои хора го избягват заради яйцата, но ако се минат през водна баня, няма никаква опасност, казва Боряна.

Най-новата й страст е месенето. Прави го сравнително отскоро, като тази година за пръв път месила козунаци. Единият бил със сладко от сини сливи с какао и орехи. Производство на майка й, това сладко прави от козунака истински шедьовър.

Освен желанието, за сигурния резултат в кухнята важни са и продуктите. Затова Боряна Цветкова не прави компромис с качеството на храните, които купува. Често наминава през пазара, за да нагледа какво бабите и дядовците са изкарали от градините си. Вярно, понякога влиза и във веригите, но само ако времето много я притиска. Иначе предпочита плодовете и зеленчуците да са от сергийка на пазара, месото от месарница, млечните също от специализиран магазин и т. н.

Боряна Цветкова не се вманиачава по сезонната кухня. Наясно е с теорията, че продуктите са най-вкусни и полезни в сезона си и то там, където са отгледани, но не следва педантично това разбиране. Домати и краставици например взима дори и през зимата, защото вкъщи всички ги обичат. Казано по друг начин - готви това, което им се хапва.

Наскоро им се приискало нещо тривиално – картофени кюфтета. Дали от сорта на картофите, или от това, че не дозирала правилно спойката от яйца и брашно, но кюфтетата се разпилели в тигана. Стана мазало, смее се Боряна на един от малкото си провали в кухнята. Със ситуацията се забавлявал и Ивайло, който, между другото, е най-верният й помощник в готвенето. За морковената торта например той настъргал морковите, изцедил портокала, изобщо винаги помага с каквото може. Дъщеричката на Боряна също проявявала любопитство, но засега по-обрано. Няма да я насилвам, нека сама си реши дали ще й се занимава, са плановете на Боряна.

За себе си е категорична, че готвенето (и чистенето на банята) са най-ефективната антистрес терапия. Затова няма никакво намерение да се занимава професионално с кулинария. Мислила е за блог, влог или канал в YouTube, но дотам. Знаеш, превърнеш ли хобито си в работа, в професия, всичко отива по дяволите. Все някога няма да ти се ходи на работа и какво правим тогава, риторично пита журналистът. Но мисълта за блог така още се прокрадва в съзнанието й, защото това е нещо не толкова ангажиращо – готвиш и публикуваш, когато имаш вдъхновение.

А вдъхновението навестява Боряна по всяко време. Случвало се е около полунощ да започва да бърка кекс. Единственото, ама наистина единственото нещо, което никога не би я вдъхновило, хеле пък прияло, е зеленият боб.

Обичам по-сухата храна. Трудно устоявам на хубава вратна пържола, изпечена на дървени въглища и поднесена с пържени картофи. Манджите тип яхния не са ми любими. Като цяло обичам вредната храна и си мечтая поне в друг живота да мога да ям колкото ми душата иска бургери, пици, сандвичи, без да ми се лепят, смее се Боряна.

Тя вече е в очакване на мига, в който вдъхновението за торти ще я връхлети. Избрала си е следващата рецепта – с лайм, ягоди и чай от матча. Ще спази ритуалите си – ще си пусне хубава музика, ще се усмихне и ще действа. После ще вземе душ, ще иде на маникюр и ще зарадва семейството си не само с вусна храна, но и с добро настроение и перфектен външен вид.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Боряна Цветкова десерти Радио Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати