Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други Свищов

Кметът на Свищов се срещна с представители на образователните институции във връзка с програмата за разделно събиране на отпадъците

  10.09.2021 15:25
Кметът на Свищов се срещна с представители на образователните институции във връзка с програмата за разделно събиране на отпадъците

В началото на годината, като част от своята програма за управление на отпадъците, община Свищов стартира пилотна програма за разделно събиране на отпадъците в административните, социални и образователни институции в града. Във връзка с реализирането на тази програма и с оглед предстоящия старт на новата учебна година, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев и зам.-кметът д-р Анелия Димитрова организираха днес среща между представителите на образователните институции, Центъра за управление на отпадъците и ОП „Чистота“, на която обсъдиха прилагането на Програмата за разделно събиране на отпадъци от опаковки и отпадъчни материали – от хартия, пластмаса и стъкло, във всяка от образователните институции. На срещата, градоначалникът призова ръководителите на детските градини и училища да бъдат прецизни при създаването на вътрешна организация на територията на всеки обект, за да бъде максимално ефективен резултатът от разделното събиране на отпадъци. Той апелира към учителите, да организират още в самото начало на учебната година разяснителни часове, по време на които да запознаят децата и учениците с новите вътрешни правила за разделно сметосъбиране и необходимостта от това да бъдат съпричастни към опазването на околната среда. За да бъде още по-мотивиращо, кметът на Свищов обяви конкурс между всички училища и детски градини за най-креативна идея и инициатива, която да мотивира младите хора да изхвърлят разделно отпадъците си.

На срещата още стана ясно, че различният вид отпадък ще се извозва по график, определен от Центъра за управление на отпадъците в гр. Свищов, а битовите отпадъци ще продълажат да бъдат извозвани от ОП „Чистота“. Ресорният зам.-кмет Бедри Алиев подчерта, че от изключителна важност за целия процес по сметосъбиране е да има разбиране за правилно разделяне на отпадъците и взаимопомощ между всички страни в него, за най-добри резултати.

В края на срещата Генчо Генчев подчерта, че именно образователните институции са тези, на които се възлагат големи надежди, защото големите промени винаги започват от младите хора и ако успеем да увлечем учениците и децата в този процес, всичко след това ще бъде много по-лесно. Той допълни още, че първоначално програмата стартира с бюджетните институции, а впоследствие ще се премине поетапно към всички юридически лица и гражданите.


Ключови думи
училища Свищов разделно събиране на отпадъци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати