Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново Други

Занаятчийско градче оживя в центъра на Велико Търново

  07.09.2021 14:31
Занаятчийско градче оживя в центъра на Велико Търново

Занаятчии и селскостопански производители от цяла България гостуваха във Велико Търново за тридневния занаятчийски базар „FairDeal”, провел се в централния парк „Марно поле“ в периода 4-6 септември. За пазителите на българските продукти и старинни техники бяха изградени над 30 къщички. Своеобразното занаятчийско градче привлече интереса на великотърновци и гостите на града, а широката паркова площ и организацията по спазването на противоепидемичните мерки позволиха спокойното протичане на тридневния форум.

Участниците представиха достойно голяма част от етнографските области в България – Северняшка, Тракийска, Родопска, Добруджанска и Шопска, с характерните традиции, обичаи и занаятчийски техники. Оформени бяха и щандове за традиционния български вкус и кулинария.

Базарът бе продължение на реализирания от Община Велико Търново проект „FairDeal – мрежа-платформа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти в района на трансграничното сътрудничество“, финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020. Всички участници в събитието проявиха голям интерес към електронната платформа FairDeal - https://fairdeal.bg, създадена по проекта. Чрез нея  всеки може да създаде безплатно собствен електронен магазин за извършване на търговия. Платформата бе презентирана от екип от общинска администрация, начело с ръководителя на проекта Павел Христов, който на място показа как работят електронните магазини и защо те са нова и отлична възможност за производителите за реклама, маркетинг и търговия чрез интернет.

Гостуващите на базара производители изразиха надежда, че занаятчийският форум във Велико Търново ще се превърне в традиция, а ходът на пандемията ще позволи отново широко участие и на гости от Румъния.


Ключови думи
FairDeal Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати