Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Точно преди 30 години в Горна Оряховица започва първият турнир по канадска борба в България

  21.08.2021 11:37
Точно преди 30 години в Горна Оряховица започва първият турнир по канадска борба в България

На 21 август 1991 г., точно преди 30 години, в спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица, започва първият в България турнир по канадска борба. Напомня го спортният доайен Александър Генчев, който има богат спортен архив. Той припомня, че армрестлингът в България тръгва именно от Горна Оряховица, като тук година по-рано е създаден клуб-федерация с председател Димитър Милушев.

Александър Генчев отваря архивите за първия турнир по канадска борба в България

Александър Генчев връща спомените за първия турнир по канадска борба в България

 

Българската история на този спорт, който и досега има силни позиции в Горна Оряховица, започва от младежките бригади в консервния комбинат „Камака”, чийто директор в края на 80-те години е инж. Димитър Милушев. Руски студенти с ръководител Игор Ахмедчин правят първите демонстрации на борбата с ръце и запалват Милушев. На 27 юли 1990 г. той организира учредително събрание за създаването на спортен клуб-федерация „Армрестлинг” със седалище в Горна Оряховица. На 28 декември същата година Великотърновският окръжен съд вписва новото сдружение с идеална цел. Сред първите, които се запалват по новия спорт, са Димитър Гърбатилов и Цветомир Петров – Мечката, които участват и в първата състезателна изява на българската канадска борба. Това става в Москва в първия турнир „Московска мечка”, организиран от Игор Ахмедчин. Гърбатилов печели и първата българска победа на този турнир.

В началото на юни 2006 г. горнооряховският клуб "Локомотив 96" отпразнува своята 25-та годишнина с международен турнир. Признание получи и човекът, основал първата федерация по канадска борба в България - инж. Димитър Милушев

 

На следващата година е организиран и първият български турнир – „Камака 91” в Горна Оряховица, на който изгрява звездата на най-успешния ни състезател в този спорт – Цветан Гашевски. Той печели и първият медал за България в канадската борба – бронз от Европейското първенство през 1994 г. в Тел Авив. През май 1992 г. горнооряховският турнир вече е с международно участие.

Големият възход на канадската борба в Горна Оряховица се свързва най-вече с името на Цветан Гашевски и създаденият през 1996 г. клуб „Локомотив – 96”. Четвъртвековната годишнина на клуба бе отбелязана тази пролет с международен турнир „Златен лъв”, в който освен най-добрите български състезатели участва и силна група от Грузия.

Гашевски е легенда за канадската борба, но спортният му път започва с лека атлетика и негов треньор е именно Александър Генчев. Цветан участваше много успешно на 400 и 800 метра. На 14 години беше награден със специална купа за най-добър млад участник на 16-я турнир „Младост” в Русе. Тогава постига 57,8 сек. на 400 метра, разказва Генчев.

 


Ключови думи
канадска борба Александър Генчев Цветан Гашевски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати