Петък, 31 Дек 2021
            
Общество Свищов

Фестивал на приятелството и споделените ценности предстои в Свищов

  31.07.2021 06:30
Фестивал на приятелството и споделените ценности предстои в Свищов

Четения, представления, срещи с автори, творчески ателиета и много забавления предстоят за жителите и гостите на Свищов. В града край Дунав на 6, 7 и 8 август ще се проведе „Реката“ - фестивал на приятелството, на общата загриженост, на споделените ценности. 
Тази година тема на фестивала са книгите и невероятните истории, с които те разгръщат всевъзможни светове и предизвикват въображението ни. Историите са способни за малко да ни превърнат в някой друг, канят ни да надникнем в неочакваното. Понякога думите излитат от печатните страници и са разказани в рисунки, а друг път са изиграни на сцена или умело заснети във филм, споделят организаторите.
Фестивалът стартира в петък, 6 автуст, в 19 ч. в клуб „Джубокс“, където специален гост ще бъде Педя човек – Лакът брада. В 19.30 ч. започва музикално ателие и представление с китариста Людмил Крумов и бийт бокс артиста Килаби. В 21 ч. пък е началото на последното за деня събитие от фестивала - „Ghost Villages“ - аудио-визуален концерт на Мирян Колев (E. U. E. R. P. I.). 

Съботният ден ще започне в 10 ч. в Художествена галерия „Н. Павлович“ с авторска изложба и ателие за ръчно правени книги с художника Симеон Желев. В същия час в градинката пред Академията ще бъдат разположени маси с приложни изкуства и занаяти. Всеки посетител ще може да си направи хартиена кукла, приказни риби - фенери и пеперудени книгоразделители. Във всяка стъпка желаещите да майсторят ще бъдат подпомагани от доброволци от организаторите на фестивала. По програма е предвидено тези занимания да продължат да 12 ч. 
Също в градинката пред Академията, в интервалите между 10 ч. и 14 ч. и 18 ч. и 20 ч. ще бъдат обособени релаксиращи читални на открито. Така се дава началото на партньорството на организаторите на „Реката“ с Градската библиотека в Свищов. Ако си харесате книга и тя ви заинтригува - ще можете веднага да си я вземете вкъщи, като се запишете в библиотеката. А ние ще заплатим годишната ви такса като част от кампанията ни за насърчаване на четенето, казват организаторите. 
В 10. 30 ч. в „Джубокс“ започва среща с авторката Полита Караилиева.

Полита Караилиева е гостувала на фестивала преди няколко години с демонстрация и ателие по калиграфия. Сега е разгърнала още един свой талант. На предстоящата среща Полита ще представи дебютния си роман – „Всичко е простено“. По нейните думи, тя го е посветила на ежедневните битки за малките и големи прошки към ближните си. Вдъхновен е от истории, спомени, преживявания, разговори и дълго лутане между „преди“ и „сега“.
В програмата на „Реката“ са заложени и събития за най-малките. Т. напр. в събота, в 11 ч. в градинката пред Академията започват „Приказки по телефона“. 
В 11.30 ч. в  художествено ателие в Галерия „Н. Павлович“ организатори и гости ще отговорят на въпроса как се създава персонаж за книга. 
В 12 ч. в „Джубокс“ започва „Как да говорим по трудните теми“ - представяне на книга и дискусия за деца и родители с д-р Калина Йорданова от платформата за психично здраве "Кожа - чувствам се добре", която на предишното издание на феста проведе няколко работилнички за децата и техните емоции.

Този път темата е трудните моменти в живота и как да преведем децата си през тях по най-добрия начин. Д-р Йорданова ще представи и книгата си „Въпросът за смъртта. За деца и родители“, в която по деликатен начин въвежда в темата. 
В 18. 30 ч. в „Джубокс“ започва „Българската експедиция в Антарктида“ - презентация от инж. Йордан Йорданов. 
От почти 30 г. България е сред страните, които имат своя база на Антарктида и развиват научна дейност там. Един от българските антарктици е инж. Йордан Йорданов.

Той е логистик и дългогодишен командир на базата. Инж. Йорданов ще разкаже как можете да отидете на ледения континент, какъв е пътят до там и какви животни и растения ще видите на сушата и във водата. Ще разберете какви са научните проекти, които се развиват, и какво е ежедневието на полярните изследователи. Снимки, факти и забавни случки на 13995 километра по права линия от Свищов.

Съботният ден продължава в 19.45 ч. в Къща-музей „Алеко Константинов“ с Поезия по залез - представяне на стихосбирката „Единайсетте сестри на юли“ и среща с поетесата Албена Тодорова, добре позната като Bembeni.

„Единайсетте сестри на юли“ е третата й стихосбирка. Срещите с нечия поезия са особено лични, а когато авторът сподели своя прочит с публиката си, усещането е неповторимо, особено когато е откровен човек като Бени. 
В 20. 30 ч., отново в Къща-музей „Алеко Константинов“ на сцена излиза поетът с китара Илко Биров. 

Стартът на събитията в неделя, 8 август, е в 10 ч. в ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ с 
„Червената шапчица“ - куклен театър, съвместна продукция на Up A Tree Puppet Studio и Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Режисурата е на Румен Гаванозов, а сценографията на Мила Коларова. Двамата са и кукловодите. Музиката е дело на Владо Ковачев. 
За представлението през 2017 г. Мила Коларова получава номинация за „Икар“ за индивидуално постижение в кукленото изкуство, номинация има и за спектакъла през същата година. 
Това представление гъделичка въпросите за страховете на възрастния и неудържимия апетит на детето към приключението – живот, казват организаторите. 
В същия час – 10 ч. в неделя, започват още две събития от програмата. В Художествена галерия „Н. Павлович“ е началото на художествено-публицистичното ателие „Как да направим зин“, а в градинката пред Академията отново ще има релаксиращи читални на открито. Читалните ще продължат до 14 ч., а вечерта ще бъдат между 18 ч. и 20 ч. 
Градинката пред Академията ще приеме още две творчески работилници за деца – „Как да пишем хайку“ с Оля Недкова и „Магията да пишеш разказ“ с Връбка Попова. Работилниците са подходящи за деца на 10+ години, но няма да бъде върнат никой, който иска да открие таланта в себе си. 
В 11 ч. градинката пред Академията приема и художествената работилница „Татус върху книга или алтернативната илюстрация“. 
В 11.30 ч. в „Джубокс“ започва представяне на книгата „Нетърпение в кутия“ и среща с поетесата Мария Донева. Тя ще гостува и в 19.30 ч. в „Джубокс“. 

Има хора, които просто са вълшебници с думите и умеят да превърнат всичко в смисъл и поезия - като започнат от боядисването, отбият се през любовта, та пристигнат в радостта на петъчния ден. Когато четеш техни неща, няма как да се чувстваш самотен и винаги затваряш страницата с усещането, че си бил в компанията на близък човек. Мария пише за деца и възрастни, освен това е прекрасен преводач на детска литература и обичан гост, където и да иде.
В 18.30 ч. в „Джубокс“ всеки желаещ ще може да прочете своя авторска поезия или проза.

С „Микрофонът е ваш“ организаторите дават възможност на таланти на перото да се представят пред публика. Помислено е и за по-стеснителните. 
Ако мисълта да се изправите пред микрофона ви изпълва с ужас, не се тревожете. Сред доброволците ни тази година има опитни четци, които достойно и с голямо удоволствие ще представят работата ви, казват организаторите. 
Фестивалът „Реката“ ще бъде закрит в 20.30 ч. в градинката пред Академията. Организатор на феста е Сдружение „Рисувай с нас“.  

Сн. организатори

 


Ключови думи
фестивал "Реката" Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати