Сряда, 22 Сеп 2021
            
Елена Култура

Балетна академия „Марян” получава стипендия на името на покойния посланик на САЩ Джеймс Пардю и съпругата му

  30.07.2021 10:23
Балетна академия „Марян” получава стипендия на името на покойния посланик на САЩ Джеймс Пардю и съпругата му

Фондация „Америка за България" одобри финансиране от 15 хиляди лева за Балетна академия „Марян", за да продължи стипендиантската програма, подкрепяна близо десет години от покойния посланик Джеймс Пардю и съпругата му Кати чрез техни лични дарения. Стипендията ще носи името на съпрузите, а финансирането от Фондацията ще е за период от пет години, като всяка година ще бъдат подкрепени чрез стипендия по няколко талантливи български деца, за да участват в балетната академия.  

"Преди няколко години, по препоръка на Джим, посетих гала представлението, бях поразена от уменията и ентусиазма на младежите, както и от топлото посрещане на местните жители. Академията и наследството на Пардю олицетворяват силата на предприемачеството и благотворителността за укрепване на местните общности, предоставяне на възможности и отключването на местния потенциал, важна част от мисията на Фондацията", сподели Нанси Шилър, президент на „Америка за България" във връзка с учредяването на стипендиите на името на Джеймс и Кати Пардю.   

Тази година Балетна академия „Марян" ще се проведе между 1 – 15 август. Академията съществува от 2011 г. Основана е от примабалерината доц. д-р Диляна Никифорова и Капка и Гриша Роглеви. За начинаещите балетни артисти лятната академия е уникална възможност да се учат от най-добрите в балетното изкуство в България. Марян е родното място на дядото и бащата на примата. С помощта на колеги и местната управа, вече десет лета балканското село Марян и регионът се наслаждават на балетно изкуство от световна класа. Спектаклите на участниците привличат туристи от цялата страна и чужбина, и допринасят за развитието на местната общност.  

Балетният тренинг за близо 60 деца годишно се провежда паралелно в читалищата на селата Марян, Руховци и Костел. Програмата на спектаклите и обучението се подготвят от академията. Освен децата, в спектаклите участват гост-артисти от Софийската опера и балет. Досега в академията са участвали деца от Бургас, Варна, София, Велико Търново, Пловдив, Русе, Горна Оряховица, Димитровград, Свиленград, Елена, Шумен, Плевен, Кипилово. В предишни издания на академията е имало участници и от чужбина, по-специално от САЩ, Великобритания и Италия. Около 80% от участниците в академията продължават обучението си в престижните балетни школи в България и чужбина.  Децата от първото поколение вече са колеги и тази година някои от тях ще помагат в преподаването.

По думите на примата Диляна Никифорова, „Балетна академия „Марян" е частна инициатива на професионалисти-ентусиасти. Няма по-голямо удовлетворение за нас от това да предоставим възможности на млади таланти да преследват мечтите си, но и да покажем, че не е нужна лъскава сцена, за да се развиваме като професионалисти и като общество."  

Стипендиите ще носят името на Джеймс и Кати Пардю поради тяхната всеотдайна подкрепа за академията. Съпрузите бяха и дългогодишни благодетели на Софийската опера и балет, подкрепяли са и много други инициативи и хора на изкуството в България. През 2002 г. двойката инициира и щедро подпомага възстановяването на парка „Докторска градина", в който се помещават национално значими паметници и открито археологическо изложение. Благодарение на непримиримостта и неуморните усилия на госпожа Пардю, няколко домове за сираци и възрастни хора също са били обновени с тяхна подкрепа. По време на мандата на съпруга ѝ в България през 2002 – 2005 г., Кати е водеща фигура в много инициативи, които повишават обществената осведоменост за рака на гърдата при жените.

„България е разкошно място с много потенциал – затова ще продължаваме да се връщаме". Така посланик Пардю някога беше обобщил връзката им със страната. Посланик Пардю почина през юни месец тази година. Той идваше в село Марян всяка втора година. Ред беше да дойде това лято.

Фондация „Америка за България" е независима, неправителствена и неполитическа благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Снимките са предоставени от доц. Диляна Никифорова.


Ключови думи
Балетна академия Марян Джеймс Пардю
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати