Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

Вторият графити фестивал във Велико Търново събира 16 големи майстори на градското изкуство

  29.07.2021 15:59
Вторият графити фестивал във Велико Търново събира 16 големи майстори на градското изкуство

16 известни професионалисти, майстори на градската живопис, ще работят във Велико Търново в трите дни на Втория графити фест в старата столица. VTGraff Fest 2021 ще се проведе от 4 до 6 септември 2021 г., а участниците ще бъдат представяни постепенно на страницата на събитието във Фейсбук.

Този път „платно” на графити художниците ще бъде сградата на DM на ул. „Магистрална” 17 заедно с още една подпорна стена. Цялата площ е около 500 кв. м. Осигурена е и една по-малка стена за работа на всички ентусиасти, без ограничение във възрастта, които искат да се изявят редом до професионалистите. Темата, която са избрали организаторите, тази година е Природа. Ще бъде уточнена и обща гама, под която да работят всички, така че в крайна сметка да се получат два големи стенописа в една стилистика, които да разчупят сивотата на тази част от градското пространство във Велико Търново.

VTGraff Fest имаше своето първо издание през септември 2019 г. Негови организатори са двама млади великотърновски художници – Ганчо Ганчев и Калоян Петров. И двамата са изкушени от градското изкуство и след успеха на първото издание са се потрудили доста, за да направят второто още по-впечатляващо. Преди две години по време на първия фест бяха изрисувани подпорните стени около спортната база на ОУ „Петко Славейков”.

Още с появата си, фестивалът беше забелязан от творящите в тази сфера, а привличането на някои от най-добрите стана възможно и с подкрепата на Община Велико Търново. Организаторите кандидатстваха и защитиха проект, който е финансиран от Програмата за изкуство и култура на Общината. Финансовата сигурност дава възможност да се направи едно още по-атрактивно второ издание на фестивала.

С графитите сивите слепи стени в градовете стават картини, които превръщат самата фасада в произведение на изкуството. Това е най-прекият начин изкуството да излезе от изложбените зали и да бъде близо до хората. По света графити паната отдавна са намерили място в градския пейзаж, а с усилията на ентусиасти като Ганчо и Калоян Велико Търново става един от немногото български градове, отворили се към уличното изкуство в най-хубавите му прояви.

Заедно с доброто визуално изкуство организаторите обещават и добра зона за отдих с музика, бар, арт базар и възможност за лична изява на помощната стена.


Ключови думи
графити фестивал Ганчо Ганчев Калоян Петров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати