Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Великотърновската писателка Здравка Владова-Момчева представя роман, посветен на българските рейнджъри в Кербала

  29.07.2021 14:05
Великотърновската писателка Здравка Владова-Момчева представя роман, посветен на българските рейнджъри в Кербала

На 29 юли (четвъртък), от 20 часа, на сцената на Арт лято до Художествената галерия „Борис Денев“ ще бъде представен новият роман "Солджър" на Здравка Владова-Момчева. От 21 години насам тя живее и работи във Великобритания, но въпреки предложението на голямо английско издателство, избира да издаде и представи книгата си първо във Велико Търново. Епизод от нея вече беше отличен (още преди романът да е излязъл) с Втора награда в конкурса "Новият Йовков" на Сдружението на жените военнослужещи в България.

Книгата е посветена на загиналите български рейнджъри в Кербала и е базирана на действително случили се събития. Романът е озаглавен „Солджър“, защото това е позивното име на главния герой Вик, но и не само. Здравка настоява, че днешните солджъри или войници на България, са всички нейни сънародници – мъже, жени и деца, подложени на изпитанието да оцеляват, справяйки се с предизвикателството да живеят в 21 век. Затова факти, действителност, сюреализъм и човешки преживявания се преплитат дълбоко в новия й роман, който е написан като литературен филм.

Историята всъщност не е изцяло военна. Книгата разказва и за различни проявления на любовта, за битката със самия себе си, с миналото, за дълга към близките и бойните другари. В романа се преплитат няколко житейски съдби, всяка преминаваща през своите трудности, обрати и малки войни. Някои от тях завършват със смърт, но понякога тази смърт води и до прераждане, до нов живот.

Писателката и поетеса Здравка Владова-Момчева е родена във Велико Търново през 1967 г. От 2000 г. живее във Великобритания, но връзката с родния й град остава жизнено важна и определяща за цялото й творчество. На Острова работи като преподавателка по български език и литература в Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон и постоянен автор на вестник „БГ БЕН“ - една от медиите на българската общност в Обединеното кралство.

Писането на поезия и проза е голямото призвание на търновката. Доказват го и нейните награди, всичките свързани с България, българската духовност и древни корени. Здравка е удостоена със златен медал от Агенцията за българите в чужбина заради дългогодишна дейност, свързана с разпространението и популяризирането на българския език и култура зад граница. Носителка е и на Първа награда на издателство „Палабрас Прес“, Канада за стихотворението „Песента на Орфей“, което печели в творческата надпревара с поети от 60 страни на 4 континента, а първото издание на нейната стихосбирката „Тракийско съкровище“, отпечатано там, е представено по канадските радио и телевизия.

През 2019 г. писателката получава Първа награда за акростиха „Азбучна поема“ в поетичния конкурс „Изящното перо“ на „Салона за българска духовност и култура“, Чикаго, САЩ.

Здравка Владова-Момчева е авторка на стихосбирките „Преображения“( 1999); „Тези прости неща“( 2000); „Дете, жена и пророчица“ ( 2000); „Тракийско съкровище“( 2006); „Посвещения“(2009). Нейни са и романа „Вървище“(2002), и сборника с разкази „Ало, България!“( 2012), част от Славянската секция на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, САЩ. Здравка има публикации в литературни медии и списания в България, Великобритания, САЩ, Канада, Италия и Южна Корея.


Ключови думи
Здравка Владова-Момчева Солджър Кербала
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати