Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Други

Всеки ден 4000 души в света умират от хепатит

  28.07.2021 14:15
Всеки ден 4000 души в света умират от хепатит

От 2008 г., всяка година на 28 юли се отбелязва Световният ден за борба с хепатита. Това е международна инициатива, която адресира усилията по света за елиминиране на вирусните хепатити. Посланието на инициативата през 2021 г. е „Хепатитът не може да чака“.

Според Световната здравна организация (СЗО), на всеки 30 секунди в света от заболяване, свързано с вирусния хепатит, умира 1 човек. По тази причина СЗО отправя призиви за активни действия, насочени към постигане на устойчиви резултати в борбата с  вирусните хепатити, дори в условията на пандемията от новия коронавирус. Преди 6 години СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването. Въпреки това, според официалните доклади и данни, нивата на диагностициране на вирусните хепатити са ниски във всички региони по света. Като основно предизвикателство за много страни СЗО посочва липсата на финансиране за тестване и лечение на вирусния хепатит, но се изтъкват и успехите в разработването на национални стратегии за борба с вирусните хепатити.

Един от успехите на България в тази област е приемането на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, според която се предвижда до 2025 година да се намали заболеваемостта от вирусни хепатити с близо 50 на сто, а смъртността от тази болест да намалее с 30%. Програмата е приета след 8-годишно усилие на пациентските организации и въпреки че в нея има лимитирани усилия на държавата по превенция, изследване и лечение на уязвимите групи, тя е добра първа крачка. Страната ни е длъжник на пациентите, живеещи с хепатит, защото до момента няма гарантирани условия за безплатно и навременно изследване за вирусни хепатити, особено за най-уязвимите, зависими от държавата, граждани.

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са инфектирани. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Според Световния хепатитен алианс всеки ден от хепатит умират 4 000 души.  Важно е да се знае, че хепатит С е лечим посредством безинтерферонова и перорална терапия, която продължава между 8 и 24 седмици. Тя протича без почти никакви нежелани лекарствени реакции, подходящи са за широк кръг от пациенти, включително и такива с декомпенсирана цироза, на хемодиализа и т.н. Благодарение на безинтерфероновите режими, които се покриват изцяло от НЗОК, пациентите могат да постигнат излекуване между 95 -100%.

Хепатит В от своя страна е предотвратим чрез ваксинация. Отдавна съществува безопасна ваксина, която дава поне 10-годишен имунитет, а от 1992 г. е сред задължителните ваксини за новородени. В случай на инфекция, която от остра преминава в хронична (тоест човек е носител повече от 6 месеца), съществуват и ефективни медикаментозни терапии, които потискат размножаването и разпространението на вируса, съответно ограничават вредата върху черния дроб и появата на съпътстващи заболявания.

Защо е важно изследването за хепатит В и С?

При ранно откриване, хепатит С е напълно лечим, а хепатит В се поддържа чрез терапия;

Хепатит В и С обикновено протичат без симптоми;

Ако сте над 45 години – една от големите рискови групи – потенциални носители на вируса на хепатит C са хората, които преди 1992 г. са претърпели кръвопреливане или медицинска манипулация. Тогава кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за хепатит C и по този начин голяма част от хората са се инфектирали без да знаят.

Сн. www.lekar.bg

 


Ключови думи
хепатит
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати