Събота, 01 Яну 2022
            
Велико Търново Спорт

Олимпийският огън във Велико Търново

  23.07.2021 10:10
Олимпийският огън във Велико Търново

Започват Олимпийските игри в Токио, Япония. Един от символите на игрите е олимпийския огън, белег за мир. По традиция, въведена през 20 век, той се запалва няколко месеца преди старта на игрите в планината Олимп, Гърция със специален ритуал, отразяващ връзка между античните и съвременните олимпийски игри. Олимпийския огън се пренася до стадиона на започващите игри чрез щафета от спортисти. Кулминацията при тържественото откриването е запалването на огъня, който гори до края на игрите.

За първи път огън е запален на Олимпиадата в Амстердам през 1928 г., а през 1936 г. на Олимпийските игри в Берлин е организирана щафета за пренасяне на огъня от Гърция до мястото, където се провеждат игрите.

Досега България посреща Олимпийския огън на своя територия четири пъти: Олимпиадата в Берлин през 1936 г., който преминава през Кулата, Дупница, София и Сливница и предаден на сърбите; Олимпиадата в Мюнхен 1972 г., маршрутът е през Бургас, Варна и Русе, след което е предаден на румънците; Олимпийските игри в Атина през 2004 г. стъпва само в София.

Преди 41 г. пренасянето на Олимпийски огън се свързва с Велико Търново за Олимпиадата в Москва. Тогава той е запален на 19 юни 1980 г., месец преди откриването на състезанията. Маршрутът е близо 5000 км. За тази цел са ангажирани 5435 факлоносци през територията на Гърция, България, Румъния и СССР. На българска територия трасето, около 1000 км, е специално подбрано, за да съвпадне със знакови места, символизиращи дружбата между България и СССР - Благоевград, София, Пловдив, вр. Шипка, Велико Търново, Плевен, Русе, където на 1 август е предаден на румънците на средата на Дунав мост.

В Държавен архив – Велико Търново се пазят документи, отразяващи това паметно за гражданите събитие. Предварителната подготовка включва построяването на единствения в страната паметник, посветен на Олимпийското движение в България, представляващ 12-тонен бетонен факел, който се намира пред главния вход на стадион „Ивайло“. На него е изписан девиза на Олимпийските игри „По-бързо, по-високо, по-силно“ (Citius, Altius, Fortius).

Отначало Олимпийският огън е занесен на крепостта Царевец, където е изпълнен ритуал за запалване на огън.

Гражданите на Велико Търново не остават безучастни към това събитие. Те изпълват улиците на града и приветстват сърдечно спортистите, участващи в Олимпийската щафета. Сред тях са вицесветовният шампион по борба за младежи Йордан Дойнов, Мариета Балъкова - художествена гимнастика, представяла страната на престижни международни състезания и други майстори на спорта.

Тази година Олимпийският огън за игрите в Токио беше запален без публика в североизточния японски град Фукушима. Предвиждаше се той да мине през всичките 47 японски префектури.

Рано сутринта на 9 юли 2021 г. Олимпийският огън пристигна в столицата на Япония,  Токио. При дъждовно време, само седмица преди началото на игрите, факелът е посрещнат с официална церемония.

Въпреки необичайните условия, при които ще се провежда тазгодишната Олимпиадата, надяваме се да бъдем свидетели на един празник на младостта, красотата, спортменския дух. Нека най-добрите победят и ни радват с представянето си, изпълнявайки завета на Пиер дьо Кубертен „О, спорт, ти си мир!“

Цветанка Куцарова, гл. експерт в Държавен архив – Велико Търново


Ключови думи
олимпийски огън Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати