Понеделник, 20 Сеп 2021
            
Велико Търново Общество

Учител от Езиковата гимназия във Велико Търново обучава колеги за холокоста и социалната справедливост

  21.07.2021 16:44
Учител от Езиковата гимназия във Велико Търново обучава колеги за холокоста и социалната справедливост

Учители от Велико Търново преминаха обучение за холокоста и социалната справедливост. Мариела Николова, Марина Мандичева, Богдана Пашева-Куманова от ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" и Катерина Данаилова от СУ "Вела Благоева" участваха в традиционния годишен семинар "Поуки от миналото - действия за бъдещето", фокусиран върху темите за холокоста и социалната справедливост. Проектът е разработен от Института „Олга Ленгиел“ в партньорство с Американския университет в Благоевград, организацията на евреите в България „Шалом“, Централния израилтянски духовен съвет и Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Съвместната инициатива цели повишаване качеството на образованието и представяне на широки възможности за интегриране на национални и международни подходи при преподаването на тези теми. Разбирането на съвременната приложимост на тази част от съвременната история е друга важна цел.

Лекции изнесоха Раду Йоанид, директор на отдел в Мемориалния музей на холокоста във Вашингтон, историкът проф. Диего Лучи, писателят, историк и политик, роден в България проф. Михаел Бар-Зоар.

В програмата на 5-дневното обучение миналата седмица бяха включени посещение на Софийската синагога и запознаване с живота и културата на еврейската общност в България.

Обучител на великотърновските учители беше колегата им от Езиковата гимназия Драгомир Дачев. През 2015 г. той е бил на семинара, а след това преминава последващи обучения в Ню Йорк, САЩ и Тимишоара, Румъния. От 2016 г. заедно с колегата си Соня Крънчева от Разлог помага за провеждането на семинара за холокоста и социалната справедливост.


Ключови думи
Драгомир Дачев Езикова гимназия - Велико Търново холокост
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати