Вторник, 28 Дек 2021
            
Велико Търново Икономика

Възраждат лозарството в Арбанаси

  17.07.2021 08:35
Възраждат лозарството в Арбанаси

Ентусиасти, свързани с винопроизводството в региона, ще опитат на възродят лозарството край Арбанаси. Всъщност започва засаждане на съвсем ново лозе, но то ще е на мястото, където някога са били лозята на арбанашчани. Местността, която сега е изоставена и пустееща – зад Конната база, някога се е наричала „Новите лозя”. Там били лозята на местните жители, но те отдавна били изоставени. Мястото обаче е много подходящо за отглеждане на лози. Каменисто е и за друго не става, затова и стои изоставено и буренясало. Ще опитаме да направим един добър масив и да докажем, че тук може да се отгледа хубаво грозде, обяснява един от хората, свързани с идеята – енологът Станимир Стоянов.

„Нови лозя” се казва и фирмата, която ще опита да отгледа новия масив. Тя е наела терен от над 130 дка, който се води изоставена нива по предназначение. Идеята е да се започне с 35-40 декара и при успех, те да се разширят. За съжаление почти никой не се занимава с лозарство в нашия регион, който навремето е бил прочут с лозята и виното си. А без добри лози и качествено грозде не става и хубаво вино. Искаме да опитаме да направим такова грозде, каквото смятаме, че ще даде хубаво вино, пояснява Станимир Стоянов.

В момента се приключват документалните процедури и предстои да започне почистване на мястото. Напролет ще започне засаждането на лозичките. В масива ще се отдели място за традиционни за региона сортове, както и за популярни в момента сред винарите. Ще се изгради система за капково напояване, като ще се използва резервоар, захранван от мобилни цистерни с вода от язовир „Кандиловец“, Златаришко. Въобще ще се приложат най-добрите съвременни методи за отглеждане на лозе. Какво ще излезе, ще се види три години след засаждането, когато новите лозя ще започнат да плододават.

Лозарството е дългосрочен бизнес, трябва търпение и постоянство, казва Станимир Стоянов.

В последните 20-тина години лозовите масиви в областта рязко намаляха, а нови лозя се засаждат много рядко.

7500 дка с винени сортове лозя и 200 дка десертни сортове се отглеждат на територията на област Велико Търново, според справка от Областна дирекция „Земеделие” – Велико Търново, предоставена ни в навечерието на тазгодишния Трифон Зарезан. В недалечното минало тези площи са били в пъти повече.

Новосъздадени лозови масиви няма през последната година. Около 30 дка младо лозе са засадени преди около две години на територията на Павликени. Периодично подновява своите масиви и „Винпром Свищов”, в региона се изкореняват стари и се засаждат млади, но през последните години и там няма изцяло нови насаждения.

Най-големите площи с винени сортове лозя са в община Свищов, където има около 3800 дка масиви. На територията на определяния като винарски район около Сухиндол се стопанисват 1400 дка лозови масиви. За сравнение, през 1998 година бившата ЛВК „Гъмза” е стопанисвала 15 000 дека лозя. В другия винарски и лозарски център – Лясковец, тази година изкореняваха лозя. Останал е само един ентусиаст, който да упорства да отглежда лози.


Ключови думи
лозарство Арбанаси
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати