Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура Павликени

Започва пленерът „Павликени и светът“

  15.07.2021 14:03
Започва пленерът „Павликени и светът“

Пленерът с изложба „Павликени и светът“ започва днес. Създаденото през следващите дни ще бъде представено на 21 юли от 18.30 ч., като изложбата ще остане в Народно читалище „Братство -1884“  в Павликени до 1 септември. Организиратори на събитието са Община Павликени,  Фондация "Аматерас" и Народно читалище „Братство -1884“ - Павликени. 
Проектът  „ПАВЛИКЕНИ И СВЕТЪТ” - 2021 e вече десето юбилейно издание. Това е дългосрочен проект на Община ПАВЛИКЕНИ и Фондация АМАТЕРАС, като през годините са били представяни различни автори от редица държави. Обичайно гостуващите автори са група от определена страна, но тази година, както и миналата, са представители от различни държави. Авторите са утвърдени през годините с редица награди и за юбилейното издание е замислена по-различна експозиция, включваща и произведение за градската среда.   Народно читалище „Братство -1884“ – Павликени за трети пореден път ще бъде домакин на изложбата от пленера. 
За тези 10 години колекцията на Община Павликени включва произведения от България, Германия, Франция,  Финландия, Дания, Япония, Литва, Норвегия, Швеция и Южна Корея, ката тази година ще бъде допълнена и с произведения от Словакия.

Авторите, избрани да участват тази година, са Верена Фрейдрих от Германия, Михаела Тризуляк и Мирослав Брош от Словакия, Брюно Давид и Паскал Пистасио от Франция и организаторите от българска страна Тодор Тодоров и Даниела Тодорова.

Изложбата ще представи голямо разнообразие от произведения в различни медии. Тодор Тодоров ще представи стоманени скулптури, Верена Фрейдрих ще се концентрира в обекти от хартия и метал. Мирослав Брош, Даниела Тодорова и Михаела Тризуляк ще създадат инсталационни произведения от различни екологични материали с ясни хуманни и социални послания. Паскал Пистасио ще създаде голямоформатни произведения върху и от хартия, а специалния акцент ще бъде от Брюно Давид, който ще претвори стара машина в арт обект за градската среда.

Това издание на пленера беше предшествано от София Хартиен Арт Фест 2021,  където Мирослав Брош спечели Наградата за иновация в Аматерас годишния конкурс за хартиено изкуство. Пленера е много популярен сред онези, които следят изявите и проектите на Аматерас фондация, както и културната политика на Община Павликени. Дългогодишното сътрудничество между фондацията и общината са довели до реализираното на огромна чуждестранна колекция, която е планувана да бъде представена постоянно в Павликени за вбъдеще. Този проект е много ключово събитие, което поставя Павликени на важно място в културната карта на България и дава европейски облик на града. Изложбата се очаква да има по-монументално звучене, изпълващо пространството на реновираното Народно читалище „Братство -1884“ – Павликени  в периода 21 юли до 1 септември.

Изложбата ще бъде открита от инж. Емануил Манолов, кмет на град Павликени и Тодор Тодоров, председател на АМАТЕРАС Фондация. Домакин на събитието е Народно читалище „Братство -1884“ - Павликени. Повече за изложбата и проекта може да намерите на сайта на община Павликени.


Ключови думи
Павликени и светът
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати