Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Култура

Инж. Добромир Добрев връчи наградите на лауреати от Петропавловския събор

  15.07.2021 10:55
Инж. Добромир Добрев връчи наградите на лауреати от Петропавловския събор

Лауреатски награди от тазгодишното издание на Петропавловския събор връчи днес кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Наградите бяха присъдени по време на събора, проведен на 26 и 27 юни, от творческа комисия с председател академик Крум Георгиев и членове проф. д-р Елена Кутева, проф. д-р Даниела Дженева и д-р Илия Вълев.

С лауреатска награда в раздел „Народни хорове за обработен фолклор“ е Женският народен хор „Росна китка” при НЧ „Развитие-1884” в Поликраище, с диригент Георги Петров.

Хорът получи плакет, грамота и парична награда в размер на 100 лв.

В раздел „Певци“ бяха отличени Ивета Попхристова и Калина Кушева.

И двете момичета представят НЧ „Развитие -1884“ в Поликраище, техен художествен ръководител е Вяра Петрова. По статут наградата е една, но журито бе впечатлено от двете индивидуални изпълнения и реши да я раздели на две по 50 лв. Ивета и Калина получават също грамоти и плакет, а от името на Вяра Петрова цветя получи секретарят на читалището Елисавета Попхристова. 

Припомняме, че песента „Излел е Делю хайдутин“ бе изпълнена от Калина Кушева в съпровод на гайда от Алекс Капинчев, чийто художествен ръководител е Тихомир Йорданов, при официалното откриване на събора. В откриването участваха също Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“ при НЧ „Напредък-1869“ в Горна Оряховица с главен художествен ръководител и диригент на хора Георги Петров, диригент на оркестъра е Тихомир Йорданов, а хореограф е Петър Петърчев.

Не спирайте да бъдете посланици на българския фолклор, пожела на момичетата и техните художествени ръководители кметът инж. Добромир Добрев.

Общо 18 са лауреатските награди, всяка с парично изражение от 100 лв., диплом и специален плакет. Връчват се и три специални парични награди на кметовете на трите общини, съорганизатори на Петропавловския събор – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Всяка от тях е в размер на 200 лв., специален плакет и диплом.

Награда на Кмета на Община Горна Оряховица получава Народен ансамбъл „Изворче“ при Дом на културата - Кантимир, с. Викторовка, комуна Чобалакчия, Кантимирски район, Молдова с художествени ръководители Валентина Постика и Валери Постика за цялостно представяне.

Наградата на Кмета на Лясковец бе връчена за цялостно представяне на съставите при НЧ „Братя Грънчарови-2002“ в Горна Оряховица - Детска фолклорна студия „Раховче“ с художествени ръководители Иван Иванов и Румяна Русева, Фолклорна компания „Сидер войвода“ с главен художествен ръководител Иван Иванов и Клуб за народни хора „Фолклорна броеница“ с художествени ръководители Стелиан Кънчев и Румяна Русева.


Ключови думи
Калина Кушева Ивета попхристова Петропавловски събор
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати