Понеделник, 27 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

ВиК не изгражда, то само събира парите от това, което някой друг е построил

  10.07.2021 11:58
ВиК не изгражда, то само събира парите от това, което някой друг е построил

Бурна извънредна сесия на Общинския съвет в Горна Оряховица отказа да приеме 5-годишния бизнес-план на ВиК „Йовковци”, който ще бъде разглеждан от ВиК асоциацията на 13 юли. Почти единодушно, с едно изключение, съветниците не приеха стратегията, в която липсват инвестиции за Горна Оряховица. По този начин би трябвало да гласува и председателят на ОбС Даниел Костадинов, който ще представлява Горна Оряховица на събранието на ВиК асоциацията.

Бизнес планът е над 200 страници, но от цялата тази обемна документация става ясно, че ВиК дружеството няма пари да инвестира и вижда смисъла от съществуването си само в аварийни ремонти. Единственото сигурно е, че цената на водата ще расте. Средно 54% са загубите по трасето от язовир „Йовковци” до домовете на хората. Но и това не може да се промени, заради невъзможността да се подменят старите водопроводи, които масово са на повече от 50-60 години, при 25 години експлоатационен срок за тръбите.

На всичкото отгоре объркването от нароилите се ВиК инстанции вече е пълно. Има дружество ВиК „Йовковци”, в което са държавата и почти всички общини в областта, но без Търново. Има Асоциация ВиК, където вече влиза и Велико Търново. А вече има и Холдинг ВиК, в който обаче ВиК „Йовковци” не иска да влезе. А това май е единственият начин да се намерят пари за подмяна на водопроводите.

Ние не изграждаме, ние приемаме това, което ни предадете. Така най-точно описва ситуацията Росен Трифонов от отдел „Логистика” на ВиК „Йовковци”. Заедно с главния счетоводител Даниела Сиракова той се опитваше да брани бизнес плана на дружеството пред общинските съветници в Горна Оряховица.

При инвестиционна програма от 3,5 милиона лева за цялата област е ясно, че за Горна Оряховица няма да има нищо съществено. Но защо ВиК „Йовковци” отказва да влезе в Холдинга и да кандидатства за пари от там не е много ясно. Според обяснението на представителите на ВиК дружеството това е защото други общини не са дали съгласието си.

Така се оказа, че някъде между институциите е потънал проектът за водопровод в Драганово. В началото на годината хората от селото излязоха на протест и блокираха пътя В. Търново – Русе, заради непрекъснатите проблеми с водата във високите части на селото. Тогава на място дойде Илиян Илиев от Холдинг ВиК, който гарантира, че има средства, с които в рамките на половин година да бъде решен проблемът с водата в Драганово. Само да се кандидатства с проект. Общината направи проект и го предаде на ВиК „Йовковци”. Но от там нататък не последва нищо. Къде е проектът и кога ще има вода в Драганово, попита председателят на ОбС Даниел Костадинов. Така и не стана ясно къде е проектът, тъй като нито един от двамата представители на ВиК не е запознат с тази част от работата на дружеството. Стана ясно обаче, че без да е член на Холдинга то не може да кандидатства за инвестиции. Но пък и тези инвестиции щели да ни натоварят сметките, защото трябвало да се връщат. А това, че ни товарят сметките, тъй като повече от половината вода се губи по пътя, явно няма значение. Непрекъснатите аварии и  селата на сух режим пък са още по-незначителни.

Състоянието на Пречиствателната станция също стана повод за доста остри изказвания от страна на съветниците. На Комисията по екология е отказан достъп до съоръжението с мотива, че нямало разрешение от управителя на дружеството Димитър Владов. Не ни пуснаха защото станцията не се поддържа добре, категорична е инж. Елена Григорова. Тя попита кога ще се пусне помпената станция на Долна Оряховица и ще се вкарат долнооряховските води за пречистване. Но така и не получи ясен отговор. Когато пък попита защо не работи когенераторът – съоръжението, което произвежда ток от отделяния от отпадните води газ, стана ясно, че той си е изживял живота, а нов струва 160 000 евро. И въобще на ВиК му е по-изгодно да си купува ток, вместо да инвестира в своето съоръжение.

Въртим се в омагьосан кръг. Според ВиК дружеството те нищо не изграждали, задължението било на общините. Общините пък нямат възможност да кандидатстват по програми за нови водопроводи. Това става само чрез ВиК асоциациите и Холдинга. Но нашето ВиК и това не иска да направи и не знам ще се намери ли сила, която да разреши този абсурден казус, коментира Даниел Костадинов.

Със сигурност обаче с всяка измината година нещата ще стават все по-зле, тъй като тръбите няма да се подмладяват с времето, а ще дефектират все по-често и загубите ще стават още по-големи. Най-поносимото следствие от това е покачването на цената на водата. Заплахата от живот с пресъхнали чешми е още по-страшна.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ВиК Йовковци Драганово
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати