Неделя, 01 Авг 2021
            
Велико Търново Други

Випускници от факултет „Общовойскови“ на НВУ се явяват на държавни изпити

  06.07.2021 13:11
Випускници от факултет „Общовойскови“ на НВУ се явяват на държавни изпити

Випускници от факултет „Общовойскови” на Националния военен университет „Васил Левски” се явяват на държавни изпити. Това са и последните проверки, преди момчетата и момичетата да получат първите си офицерски пагони. Бъдещите лейтенанти вече са взели изпита си по гражданска специалност и са преминали успешно изпита по физическа подготовка.

Държавните изпити по военните специалности започнаха в понеделник и продължават една седмица.

„Два дни продължава изпитът по специализация „Комуникационни и информационни системи”. Нашите обучаеми се справиха с теоретичната част и сега работят по практическите задачи. Тези задачи са 11 и курсантите ги изпълняват по двойки. Някои от задачите им са свързани с установяване на радиокомуникация в различни режими, криптиране на комуникацията и обмен на файлове, изграждане на радиорелейна комуникация и регулиране на канали и т. нат.”, обяснява началникът на катедра „Комуникационни и информационни системи” полк. доц. д-р Живко Проданов

„И при нас курсантите се явяват на практическата част от изпита по специализация „Войски за ядрена, химическа и биологическа защита”. В комисията имаме и представител от Сухопътни войски, който е бъдещият потребител на нашите обучаеми. Изпитът е с тактическа обстановка и на базата на тази тактическа обстановка има специална задача, свързана със специалността, която момчетата и момичетата са си избрали. Обучаемите трябва да ни покажат, че имат умения да се справят като командир на взвод, с управлението на самия процес по изпълнението на задачата. Изпитът е тежък, но ние трябва да извадим най-доброто от нашите обучаеми и да получат те справедлива оценка, защото само след няколко дни те ще се влеят в офицерските редици и е нужно да имат самочувствие”, коментира подп. доц. д-р Борислав Димитров, преподавател в катедра „Защита на населението и инфраструктурата”.

Сн. НВУ


Ключови думи
НВУ държавни изпити Общовойскови