Сряда, 29 Дек 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Христо Казанджиев: В името на потребителите искаме промени в енергийната сфера

  02.07.2021 21:14
Христо Казанджиев: В името на потребителите искаме промени в енергийната сфера

Машинното гласуване дава надежда, че предстоящите на 11 юли парламентарни избори ще са по-честни от предходните, поради факта, че значителна част от субективния елемент при броенето на бюлетини се елиминира. Това каза енергийният експерт и кандидат за народен представител в 24 и 25 МИР София от Републиканци за България Христо Казанджиев в предаването „Делници“ по Евроком.

По думите му хората действително са се ангажирали с идеята за промяна. Тя е заложена и в програмата на учредена преди по-малко от година партия „Републиканци за България“. Христо Казанджиев изтъкна необходимостта от реформи, в името на потребителите, предвидени от партията.

Енергийният експерт прогнозира, че очакваната гореща политическа есен, допълнително ще се нагорещява с повишаването на цените на електроенергията. Той сподели, че това повишаване е било очаквано събитие. „Точно от една година се наблюдава ръст на цените на енергоносителите“, сподели той и обясни, че като част от международния пазар, България се влияе от международните котировки.

Според него единственият начин българският потребител да се защити от тези високи цени, е да започне целенасочена политика по увеличаване доходите и жизнения стандарт на хората.  „Изключително важно е да се приеме и започне да се реализира и програма за защита на уязвимите слоеве от населението – онези хора, които не са в активна трудоспособна дейност и доходите им са ограничени, защото те трудно биха издържали на това увеличение. Особено при тези обидни доходи за голяма част от тях“.

Енергийният експерт изтъкна, че необходимите в сферата промените са до такава степен радикални, че неминуемо ще се търси консенсус. Такъв ще е необходим по отношение на една нова енергийна стратегия и мерките за осъществяване на дълбоки реформи в енергетиката, които той прогнозира, че няма да са лицеприятни, но ще бъдат полезни за обществото и крайния потребител.

„Първото ще е да инициираме изготвяне на програма за защита на българските потребители, на трудноподвижните хора също. Ние пледираме да бъдат предоставени бонуси за инвалидите, които нямат друга възможност да се придвижват, освен с личен автомобил, в това число - да им се даде бонус и по отношение на гориво“, коментира кандидатът за народен представител.

Изготвянето на енергийна стратегия е другото много важно нещо, за което ще е нужен консенсус. „Една такава стратегия се готви, не мандат за мандат, а за около десет години, защото мерките изискват дълговременно прилагане“, обясни експертът по енергетика. По думите му, необходимо е изготвянето и на програма за енергийна трансформация на комплекса „Марица Изток“, с оглед изпълнение на задълженията по т.нар. Зелена сделка и с очакванията, свързани с развитието на този комплекс.

„Не на последно място, а в самото начало на новото правителство ще трябва да се направи един независим одит, както в енергетиката, така и в другите сектори, за да се знае какво трябва да се прави, минимум 4 до 10 години. Много са задачите! Много неща бяха пропуснати, много са в разрез с интересите на България“, каза Христо Казанджиев.

Републиканци за България пледират да се възстанови справедливостта в сферата на подземните природни богатства, изтъкна кандидатът за народен представител. Собствеността върху широко разпространените материали като чакъл, трошен камък, пясък, глини, трябва да бъде възстановена на собствениците на земята – нещо, което е съществувало до 1947 година и е било премахнато от комунистическия режим.

Крайно време е те отново да бъдат собственост на човека, притежаващ въпросната земя и хората по места да си решават дали ще добиват подземно богатство или ще си ползват земята по другото предназначение, а не държавата да дава и отменя концесии.

„След промените много от национализираните собствености бяха върнати, но общо разпространените подземни богатства – не. И знаете ли защо? Огромен корупционен потенциал се генерира точно от тези строителни материали. И ако човек започне да изследва проблема ще разбере, че не променянето на закона е именно с такава цел – да се черпят корупционни ползи“, сподели Казанджиев.

На въпрос как оценява работата на служебното правителство, Казанджиев отговори, че в общи линии е удовлетворен от действията му и ревизията, която се прави на предишното управление е съвсем разумна.

 „В известна степен съм разочарован от плахите действия в енергетиката, но и там се правят опити. Онова, което всъщност от четири години интересуваше българските енергийни експерти е, какво всъщност България е поела като ангажимент към „Газпром“, във връзка с Пътната карта за развитие на газопреносната система. Защото онова, което е поела държавата, сега работи срещу интереса на българските потребители – имам предвид индексирането на цената на природния газ“, коментира енергийният експерт.

„От Републиканци за България говорим директно“, каза кандидатът за народен представител и припомни, че партията предлага това, което много от партиите на протеста също предлагат в момента, но твърде дискретно. „Считам че ПП „Републиканци за България“  има потенциала да внесе промяна, в това число и като партньор, на която и да е партия от протеста. Така че гласувайки за Републиканци за България, хората ще гласуват за успеха на партиите на протеста и срещу статуквото. Това е идеята“, каза още Казанджиев и призова гражданите на изберат номер 21 в бюлетината.

 „Нагледахме се на злоупотреби със служебно положение и с интересите на държавата, така че се надяваме промяната да е започнала“, каза още той.


Ключови думи
Републиканци за България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати