Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

Международният фолклорен фестивал се завръща, но като Балкански

  04.07.2021 16:53
Международният фолклорен фестивал се завръща, но като Балкански

Макар и с по-скромно участие откъм държави спрямо други години, Международният фолклорен фестивал във Велико Търново тази година ще се проведе и отново ще бъде част от културния календар на старата столица. За 23-ти път. И това е добрата новина, след като световната пандемия блокира целия културен живот през 2020 г.

От 25 до 30 юли на сцената на Летния театър 160 изпълнители от балканските страни  Северна Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Турция, както и от Грузия ще покажат на  жители и гости на Велико Търново своето фолклорно богатство. Всички състави идват за на този фестивал за първи път. „Имахме намерение да се включат състави от екзотични страни, но заради пандемията от коронавируса всички отказват. Поканихме и Италия, но никой не иска да пътува. Проблеми с визи и все още задължителната карантина в някои страни отказаха много участници. Можем да откроим държавния ансамбъл от Северна Македония, който е професионален и представя албанското малцинство в съседната ни държава. Идва си с командировъчни, както си е при професионалните ансамбли, и е на високо ниво. Подготвили сме изненади за публиката, така че всички са поканени”, каза за в. „Кореспондент” президентът и създател на фестивала Емил Павлов.  

Отделно около 200 са българските участници. Нашата страна ще бъде представена от Капанския ансамбъл, ансамблите „Искра” и  „Търновче”, и др.

Традицията ще бъде спазена и в първия и последния ден на фестивала изпълнителите ще дефилират по централните улици на Велико Търново и ще се представят със свои изпълнения пред сградата на Общината. Тази година изнесени концерти в други селища на областта няма да има, но участниците в нашия фестивал ще гастролират в Добричкия „Фестивал без граници” и в Международния фолклорен фестивал в Разград.

Поради трагичното състояние на Интерхотела, в който обикновено се настаняваха участниците, тази година те ще бъдат разпределени по други хотели във Велико Търново и Арбанаси, уточни Емил Павлов.

Организатори са фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) в България.

Ана Райковска


Ключови думи
Международен фолклорен фестивал Емил Павлов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати