Вторник, 17 Май 2022
            
Велико Търново Спорт

Априлци и ШК „Асеневци” излъчиха шампионите на България по шахмат за 2021 г.

  01.07.2021 09:03
Априлци и ШК „Асеневци” излъчиха шампионите на България по шахмат за 2021 г.

Община Априлци и ШК „Асеневци” бяха домакини на държавните индивидуални първенства за деца за 2021 г. От 27-ми до 30-ти юни се проведоха състезанията по класически шахмат за деца до 8 и 10 години, които излъчиха шампионите на България и определиха най-заслужилите, които ще представят страната ни на световната сцена. Тези изключително престижни мероприятия се осъществиха с безрезервното съдействие на целия екип на Община Априлци и на изключителната отдаденост на екипа на великотърновския клуб „Асеневци”, на който „Българската федерация по шахмат 1928” бе поверила домакинството.

В първенствата по класически шахмат децата бяха разпределени в 4 групи, всяка от които изигра по 7 кръга на контрола 1:30 + 30 секунди добавено време на ход. Всеки турнир излъчи своите победители, а първенците ще бъдат излъчени като представители на България на световните и европейски първенства.

При момичетата до 8 години шампионка стана Александра Пехливанова от ШК „Пловдив”. Със сребро се окичи Александра Генчева от „Одесос”, гр. Варна. Бронзов медал взе Ивона Русева от ЦСКА, гр. София. В групата на малките момчета триумфира Велислав Захариев от „Елит”, гр. София. Последваха го Божидар Михайлов от ШК „Пловдив” и Виктор Стоядинов от „Етър”, В. Търново. В групата на момичетата до 10 години със злато се окичи Яна Матеева от „Чесбомб”, гр. Пловдив. Челната тройка попълниха Ралица Аршинкова от „Ан пасан”, гр. София, и Елеонора Валентинова от ЦСКА, гр. София.

Битката при момчетата до 10 години бе изключително оспорвана до самия край. Две бяха сериозните заявки за шампионската титла. Александър Цолов от ШК „Пловдив” и Теодор Тутеков от ШК „Асеневци”, гр. В. Търново, бяха извоювали победи над всички в групата си и имаха реми помежду си. Последният кръг бе решаващ и по всичко личеше, че допълнителните показатели щяха да решат изхода от драматичната битка. Но в последния кръг Теодор завърши наравно със съперника си от ШК „ЦСКА” Георги Димитров, а Алекс победи и така пловдивчанинът вдигна купата, което остави представителя на домакините на второ място. Челната тройка попълни Радослав Емануилов от ШК „Рицар”, гр. София.

Призьорите бяха наградени с купи и медали лично от кмета на Община Априлци инж. Тихомир Кукенски. Всички участници в турнира получиха грамота за участие и „Учебник по родинознание за 1-4 клас”. По време на състезанието децата разпускаха с игри на зелените площи или в басейна на хотел „Център”, който предостави чудесни условия за игра.

„За нас бе огромна чест и удоволствие да бъдем организатори на тези престижни първенства. Това е трета поредна година, в която БФШ 1928 ни доверява домакинството. В последните две години ние избираме Априлци за провеждането на състезанията. Тук срещаме огромно съдействие и се радваме на благоразположението както в лицето на Общината, така и на всички малки бизнеси наоколо, които се грижат за доброто изкарване на участниците и техните треньори и придружители. Над 120 човека бяха гостите на курортния град. Вярваме, че ползите са взаимни. Възможността да бъдем домакини ни дава удобството по-лесно да организираме участието на своите деца и да бъдем с тях, въпреки огромната си ангажираност покрай първенствата.

Сърдечно благодарим на инж. Тихомир Кукенски – кмет на Община Априлци, за това, че прегърна идеята ни гр. Априлци да бъде домакин и направи всичко по силите си, за да бъде всичко идеално. Позитивните отзиви на хората ни дават увереност да продължаваме в същата посока! Благодарим и на фирма „Калинел”, фирма „Нани”, както и на останалите спомоществователи на това хубаво събитие за децата!”, споделиха организаторите и ръководители на ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

До края на седмицата предстоят останалите две дисциплини по ускорен шахмат и блиц, които също ще излъчат своите шампиони и с това ще завършат държавните първенства за 2021 г.


Ключови думи
ШК Асеневци Цвета Галунова Даян Нинов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати