Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

За първи път във Велико Търново: Прожектират „Случаят Бедечка“ в клуб ТАМ

  28.06.2021 12:54
За първи път във Велико Търново: Прожектират „Случаят Бедечка“ в клуб ТАМ

На 30 юни (сряда) от 21:00 ч. независимият пълнометражен документален филм „Случаят Бедечка“ ще бъде показана за първи път във Велико Търново. Мястото е дворът на ТАМ на ул. Велчо Джамджията 16 (Клуб на дейците на културата), който приютява голяма част от алтернативните културни и социални събития в града. 

В годините паркът Бедечка в Стара Загора се превърна в знаков за страната казус. През 2016 г. малко след като Димана Шишкова  (режисьор и продуцент на филма) завършва висшето си образование, в парк Бедечка срещу дома ѝ в Стара Загора започват строителни дейности. Информацията по казуса в местните медии не може да отговори на търсенето ѝ за причините за изчезването на зелената площ. Заинтригувана да разбере какво всъщност се случва, тя започва собствено проучване чрез неформални интервюта, които прерастват в проекта ѝ за документален филм „Случаят Бедечка“, засягащ много по-глобални въпроси от локалното застрояване на парка.

Филмът представя едно лично пътешествие, което започва от родния град Стара Загора и преминава през три континента. С любопитни примери за усилията на гражданското общество в Берлин, урбанистичен проект за устойчив град в панамската джунгла и среща с коренното население на Венецуела - лентата търси широк поглед за значението на зелените градски площи и проблемите, които съпътстват трансформацията им в България и по света.

За първи път във Велико Търново „Случаят Бедечка“ ще бъде представен на международна публика. Филмът ще се прожектира със субтитри на български и английски език. След прожекцията зрителите ще имат възможност да се включат в дискусия с екипа на филма. Посетителите ще се запознаят и с предложената от тях петиция за защита на зелените площи в населените места.

Входът за прожекцията е свободен с предварително запазване на места. Актуална информация има във Facebook събитието  https://www.facebook.com/events/519379392544806

Продуцент и режисьор на филма Димана Шишкова е завършила геоекология в университета в Карлсруе, Германия. При научна експедиция във Венецуела с коренното население Пемон Димана открива страстта си към културната антропология и желанието за близко общуване с чуждите култури. Разказването на истории и показването на различни гледни точки пък я насочва към документалното кино. В момента Димана живее в Берлин, където работи като видео продуцент за информационната агенция RT Deutsch.

Плакатът и анимациите във филма са дело на визуалния артист Стефка Бенишева, която живее и твори в Брюксел и през 2016 г. се дипломира в специалност анимация. Музика във филма е дело на мултижанровия проект Doesn’t Frogs, италианеца Federico Truzzi и старозагорския хип-хоп изпълнител LPG. Трейлър на филма може да намерите тук: https://youtu.be/JfcjnnZ9iVM 

ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели.

След почти 1-годишна обществена кампания #БъдещеЗаКДК през април 2021 г. ТАМ се премести в първия етаж на сградата, приютявала някога Клуба на дейците на културата във Велико Търново. В момента се осъществяват ремонтни дейности в помещението, а средствата се събират чрез дарения от местната общност и бизнеса в старата столица и с подкрепата на съмишленици.


Ключови думи
Димана Шишкова Случаят Бедечка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати