Неделя, 02 Oct 2022
            
Горна Оряховица Култура

Хаотичните пътища на един дух следва Стефан Митев в новата си книга

  26.06.2021 14:29
Хаотичните пътища на един дух следва Стефан Митев в новата си книга

Философски поглед върху нашия свят, разказан с много хумор, предлага новата книга на горнооряховския писател и музикант Стефан Митев. „Хаотичните пътища на един дух” е своеобразен фрагментиран роман, съставен от отделни разкази с общ герой – странстващия дух, който в пътуванията си среща различни хора, животни и дори свръхестествени същества като говоряща котка и ангели, и попада на различни съдби, най-често драматични.

Повечето от героите си Стефан Митев наистина е срещал, макар че в никакъв случай романът не може да се нарече автобиографичен. Голяма част от разказите се базират на преживяванията му по време на 14-годишния му престой в САЩ. Някои от частите на книгата са изфантазирани, но дори и те почиват върху реални ситуации и размишленията на автора за света.

Сред историите има разказ за семейство, преживяло бедствено наводнение и историята на човек, спечелил и изгубил всичко, среща с човек, преживял кома и трагедията на един баща. Странстващият дух присъства на сбирка – възпоменание за Джон Ленън, среща се с Ангела на доброто и разказва философска история за отделяне на духа от тялото. Поредицата от драматични съдби включва още разказ за екипаж на яхта в Средиземно море, който се бори с ураган, трагедията на ментално увредено дете на майка наркоманка, неочаквана среща на баща и дъщеря след десетгодишна раздяла и шофьорски истории от Балтимор и Филаделфия.

Заключителната история е разговор за живота и смъртта и за значението на човешките мисли.

Книгата е поредното чудесно полиграфично изпълнение на издателство „Фабер”. Художник на корицата е Борис Пелтеков, който е и сред героите в книгата с историята за скиор, преживял кома при спускане в Роки Маунтайнс, Колорадо.

Светът е толкова шарен. Опитах се да пресъздам неговото многообразие без да обобщавам и да правя изводи, казва Стефан Митев. В книгата му има философия, но и много хумор. Разнообразна е като самия живот.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
„Хаотичните пътища на един дух” Стефан Митев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати