Сряда, 28 Сеп 2022
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Доц. Милен Михов: Възстановяването на храма „Св. Николай“ е задача с национална ценност

  24.06.2021 10:13
Доц. Милен Михов: Възстановяването на храма „Св. Николай“ е задача с национална ценност

Доц. д-р Милен Михов - водач на листата на коалиция "Българските патриоти", бе сред поканените от Църковното настоятелство при храм "Св. Николай" на представянето на техническите планове за консервация и реставрация на храма с църковна сграда и камбанария, изработени от проф. Николай Тулешков и проф. Миглена Прашкова, съгласувани с Министерството на културата още през 2019 г., като има издадено разрешение за строеж под №122/12.06.2020 г. от Община В. Търново.

Над 2.8 млн. лева ще бъдат необходими за цялостната реставрация и укрепване на храма и архитектурния комплекс, а без помощта на държавата това няма как да се случи, категорични бяха присъстващите.

"Възстановяването и консервацията на църквата "Св. Николай" и на целия архитектурен църковен комплекс е задача с национална ценност. Статутът, който паметникът има - от местно значение, е очевидна несъстоятелност и правилно настоятелството е предприело действия за промяна на неговия статут. Надявам се Министерството на културата да реши този проблем в обозримо и кратко бъдеще. Завършен е един важен етап от подготовката за реставрация и консервация, изработени са всички необходими документи за разрешение за строеж. В този предварителен етап с нашите скромни усилия помогнахме за бързото решаване на процедурите, свързани със съгласуването на плановете с Националния институт за паметниците на културата. Една малка изява на нашето внимание към църквата бе поводът на заседанията на 44-ото НС през 2019 г. във В. Търново, но за съжаление тогава организаторите бяха пропуснали църквата в официалната програма на тържествата", поясни доц. Милен Михов.

"Групата на ВМРО прие инициативата ние да отслужим една служба в църквата и тогава подарихме донесените късчета пръст от четирите краища на България - от Добруджа, Мизия, Тракия и Македония, които са съхранени тук и се надяваме при подходящи случаи да бъдат изнасяни и да бъдат символ на онези заседания на Учредителното събрание, които са се провели в училището пред църквата, на които е разглеждан общонационалният въпрос през 1979 г. Моя лична кауза ще бъде работата за осигуряването на необходимите средства. Без държавата няма да мине, тя е длъжна да положи усилия за съхраняването на този национален паметник. Сумата бе 2.8 млн. лв. по сметките, правени през 2018 г., но цената на строителните материали и разходите се увеличиха драстично след пандемията, така че предстои актуализиране на план-сметката и търсенето на средства", каза доц. Милен Михов - водач на листата на "Българските патриоти" за предстоящите избори.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
доц. Милен Михов Св. Николай
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати