Събота, 25 Сеп 2021
            
Горна Оряховица Култура

Читалището в Поликраище спечели 3 награди от Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“

  21.06.2021 15:30
Читалището в Поликраище спечели 3 награди от Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“

Първа награда от Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ спечели Ивета Попхристова от НЧ „Развитие 1884“ в Поликраище. Конкурсът бе проведен в рамките на тазгодишното издание на Националния събор на овцевъдите, а отличието малката Ивета с големия глас взе при индивидуалните изпълнители в I възрастова група в категорията „Народно пеене“.

В същата категория Владимир Иванов от НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица бе класиран на второ място, а Елеонора Маринова от НЧ „Христо Козлев 1883“ в Долна Оряховица е трета.

В раздел „Народно пеене“ при камерните състави и групи втора награда бе присъдена на Женския народен хор „Росна китка” при НЧ „Развитие 1884” в Поликраище. Клубът за народни хора „Жива вода“ на същото читалище е трети в раздел „Танцово изкуство“, категория  „Фолклорни танци и игри“.

Съборът се проведе от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до Лясковец и въпреки нестабилното време и дъжда, сцените се оживиха от над 2000 изпълнители от цялата страна. С Голямата награда в конкурса бе удостоена 13-годишната Габриела Костадинова от ДФС „Неранза” – Варна.  Десет от наградите в различните категории на Раздел „Народно поене“ отидоха при възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив.

Жури и публика останаха силно впечатлени от изпълнението на младия кавалджия Преслав  Стефанов, на 13 години от Ловеч, който спечели първото място във втора възрастова група, „Любители“ в раздел „Народни инструменти“. Като специална награда-поощрение за таланта и любовта му към народната музика момчето получи професионален инструмент, изработен от африканското дърво гренадил и рога на кафърски бивол от най-добрия българки майстор на кавали Стоян Иванов от с. Камено, Бургаско.

Пълният списък с имената на наградените е публикуван в сайта на Националния събор а овцевъдите www.saborbg.com и във Фейсбук страниците на събора и конкурса.


Ключови думи
НЧ Развитие 1884 Поликраище Ивета Попхристова Заблеало ми агънце Национален събор на овцевъдите
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати