Сряда, 22 Сеп 2021
            
Свищов Спорт

Студентка от Свищовската академия е първият български състезател по карате с квота за Олимпийски игри

  21.06.2021 11:58
Студентка от Свищовската академия е първият български състезател по карате с квота за Олимпийски игри

Студентка от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” е първият български състезател по карате, който взима квота за Олимпийските игри. Ивет Горанова – първокурсничка в специалност „Икономика на търговията” в Свищовското висше училище, пише златните страници в историята на Българската федерация по карате. Тя спечели квалификационния турнир по карате в Париж и ще участва на Летните олимпийски игри в Токио.

Ивет Горанова е носителка на историческите първи отличия за страната ни от световно и европейско първенство в този спорт. При дебюта си през 2018 г. на световното първенство за мъже и жени в Мадрид, тя завоюва бронзов медал. В олимпийската категория до 55 килограма „Кумите”, в конкуренция за медалите Ивет се бори с над 70 състезателки. Това е най-големият успех, постиган от български състезател на световно първенство по карате за мъже и жени, и най-голям успех в историята на олимпийското карате в България.

 „Златното” момиче на българското олимпийско карате – Ивет Горанова, печели златен медал в Минск. С това си постижение тя носи третия златен медал за България на вторите Европейски игри в Минск 2019. В надпреварата участват най-добрите 8 каратистки на Стария континент, разделени по четири в две групи. Националната ни състезателка спечели убедително в групата си в своята категория при жените и записа три безответни победи срещу сериозни съпернички – британката Еми Конел (2:1), туркинята Якан Куба (6:3) и украинката Анжелика Терлюга (8:0). Така Ивет прави поредната крачка към върха. На финала след много оспорвана среща и обрати се налага с 4:3.

Участие в предстоящите Летни олимпийски игри в Токио свищовската студентка си осигури, като завоюва златен медал на олимпийския квалификационен турнир във френската столица. Българската надежда в олимпийския стил карате достигна до финалната четворка на турнира, където премери сили с представителки на Русия, Полша и Казахстан. След общо 9 изиграни срещи и 8 победи, първата ни медалистка от Световно първенство в този спорт се окичи със злато, което й гарантира място на Игрите в Токио, в категория до 55 килограма.

По инициатива на председателя на Комисия „Спорт” към Студентския съвет на Свищовската академия Аспарух Мидов, студентката Ивет Горанова ще бъде отличена с грамота и парична награда за високи спортни постижения през настоящата учебна година. Малко след като извоюва квотата за Олимпийските игри, Ивет издържа успешно и поредния си семестриален изпит в Свищовското висше училище.

На въпроса „Защо избра Стопанска академия „Димитър А. Ценов”?, тя сподели: „Аз съм от Долна Митрополия, Плевенско. В училището, в което учех, отвориха група по карате. Като малка обичах да ходя на всички занимания, дори народни танци или други извънучилищни мероприятия. Със сестра ми винаги двете бяхме навсякъде, решихме да отидем. По принцип с каквото се захвана, не се отказвам до последно. Последната година реших да продължа образованието си в сфера, извън спорта. Избрах да се обучавам в Свищов в областта на икономиката и по-конкретно търговския бизнес, което ще ми гарантира още една възможност за реализация в бъдеще. Всеки изпит приемам като една малка победа, а за всеки спортист няма по-голяма мотивация от достигане на крайната цел!“

Студентски съвет при Стопанска академия „Д. А. Ценов” и цялата академична общност в Свищов пожелават успех на Ивет Горанова на Олимпийските игри в Токио.


Ключови думи
Ивет Горанова карате Токио Олимпийски игри
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати