Вторник, 27 Сеп 2022
            
Лясковец Политика

Лясковец последва добрия пример на Горна Оряховица и постави симулатор за машинно гласуване

  17.06.2021 21:47
Лясковец последва добрия пример на Горна Оряховица и постави симулатор за машинно гласуване

Днес в Комплекс „Банята” в Лясковец бе поставен симулатор за машиннно гласуване. Целта е да се даде възможност на колкото се може повече хора да видят на практика как протича машинното гласуване и в деня на същинския вот да нямат никакви затруднения в избирателната секция.

Идеята първоначално бе реализирана в Горна Оряховица. След като младежи от Лясковец научили за добрата инициатива, потърсили съдействие от бизнеса в града си.

Симулаторът за машинно гласуване ще бъде на разположение на всички интересуващи се в „Банята” до 9 юли 2021 г.

Симулаторът всъщност е таблет с WiFi и зареден сайт, разработен от Боби Гидулски. Устройството е предоставено за безвъзмездно ползване, а собственикът на „Банята” осигурява необходимия достъп до интернет. Между 5 и 10 секунди отнема пробното машинно гласуването с устройството.

Участниците в инициативата добавят, че на практика в деня на изборите, при подаване на своя вот, гласоподавателите ще трябва да се допитват до членовете на СИК за допълненията в процеса по гласуване - ползване на СИМ карта, която се предоставя от член на СИК, поставянето й от гласоподавателя в точно определен отвор на машината, зареждане на бюлетината, а след въведения избор излиза хартиен отрязък, който избирателят трябва да прегъне и да постави в урна.

Информираността е важна за гражданите, казват инициаторите за поставянето на симулатора в Лясковец.


Ключови думи
симулатор за машинно гласуване комплекс "Банята" Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати