Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Литературният клуб в Горна Оряховица отбеляза годишнината от кончината на патрона си Асен Разцветников

  17.06.2021 12:08
Литературният клуб в Горна Оряховица отбеляза годишнината от кончината на патрона си Асен Разцветников

На 15.06.2021 г. в Малка зала на НЧ „Напредък 1869“ се проведе заключителната среща на творците от Литературен клуб „Асен Разцветников“ в Горна Оряховица. На нея се отбеляза 70-годишнината от кончината на писателя Асен Разцветников, роден в село Драганово на 02.11.1897 г. и приключил земния си път на 30 юли 1951 г. в Москва, СССР.

Истинското му име е Асен Петков Коларов. Той е български поет, писател и преводач. През 30-те години насочва повечето си усилия към творчеството за деца, резултат от което са множество книги с гатанки, стихотворения и приказки. Занимавал се е с преводи от старогръцки, френски и немски език, сред които „Ода на Радостта“ от Фридрих Шилер – част от финала на „Девета симфония“ от Лудвиг ван Бетховен, станала химн на Европейския съюз. От 1938 до 1944 година е издател-редактор заедно с Емил Коралов и Лъчезар Станчев на популярния вестник за юноши „Весела дружина“.

Изчерпателен литературен анализ на творчеството на писателя представи художественият ръководител на литературния клуб Лина Марини ( Николинка Енчева). Тя прочете стихове от поетичния му сборник „Жертвени клади“. Свои детски спомени за писателите Асен Разцветников и Камен Зидаров сподели и един от доайените на ЛК „Асен Разцветников“ Емил Попов - дългогодишен директор и преподавател по български език и литература в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Той прочете стихотворението си, посветено на писателя.

В разговора взеха участие и останалите представители на Литературния клуб - Катя Иванова, Стефка Токмакчиева, Радомир Шопов, Пепа Лазарова, Валентин Ангелов, Светла Богданова, Красимира Кожухарова и др. Те споделиха както свои стихове, така и стихове от Асен Разцветников. В края на заключителната среща всички си пожелаха здраве, творческо вдъхновение и нови поетични изяви.

Галина Москова, председател на ЛК „Асен Разцветников“ при НЧ „Напредък – 1869“ - Горна Оряховица


Ключови думи
Литературен клуб "Асен Разцветников" НЧ Напредък 1869
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати