Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Светски

Празник на горнооряховския суджук: Традицията продължава

  11.06.2021 18:53
Празник на горнооряховския суджук: Традицията продължава

На различно място, но със същата атмосфера тази вечер в Горна Оряховица започна XIV издание на Празника на горнооряховския суджук. През миналата година той не бе проведен, тази обаче се завръща със заявка за още по-пълноценно потапяне в традиционния вкус на типично местния месен деликатес и в уюта на българското гостоприемство.

Легендата за горнооряховския суджук даде старта на тазгодишното издание на празника. За официалната церемония по откриването му дойдоха областният управител Георги Гугучков, кметове на съседни общини, много приятели на организаторите.

В основата на празника са трите фирми, които единствени в Европейския съюз имат правото да произвеждат продукта Горнооряховски суджук - „Боби 003“ ООД, „Родопа 96“ ЕООД и „Стефанов 04“ ЕООД. Още през 2011 г. фирмите, обединени в Сдружение „Раховец 2007“, извървяха дългия път до вписването на горнооряховския суджук като защитено географско указание в Европейския регистър. Иначе казано, горнооряховският суджук стана първата българска храна, призната от ЕС.

През всички тези години Историческият музей в Горна Оряховица бе неизменен партньор, припомни при откриването кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Инж. Добрев изрази убеждението си, че организаторите, подкрепени от Общината, ще успеят да съхранят традициите и да ги предадат на идните поколения.

Състави на НЧ „Братя Грънчарови 2002“ имаха честта първи да се качат на сцената след официалното откриване. След това тя ще бъде на разположение на Берковската духова музика в 19 ч. и на Десислава в 21 ч.
На 12 юни от 10 до 18 ч. ще тече празнична програма на самодейни състави от общината и гости. Ще има много кулинарни игри, викторини, суджукарско надиграване, награди. В 18 ч. започва концерт на духов оркестър „Виво Монтана“, а в 20 ч. Бобан Здравкович ще зарадва всички фенове на балканската музика. В 21 ч. започва концертът на Тони Стораро.
Празникът продължава и в неделя, 13 юни. Между 10 до 14 ч. в програмата се включват самодейни състави от общината и гости. Отново ще има кулинарни игри и още изненади.

Празникът на горнооряховския суджук се провежда до паркинга на Летния театър, тъй като в иначе традицинното място – Градската градина, в момента тече крупен ремонт.


Ключови думи
Празник на горнооряховския суджук 2021
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати