Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

С надпреварата при най-малките в Горна Оряховица започна 15-то издание на конкурса „Нова музика”

  11.06.2021 16:56
С надпреварата при най-малките в Горна Оряховица започна 15-то издание на конкурса „Нова музика”

В 16 часа на 11 юни прозвуча музикалният знак на конкурса „Нова музика”, дело на горнооряховския композитор Валентин Тонков. „Добре дошли на всички млади таланти, които е събрала сцената на горнооряховското читалище „Напредък 1869”. Надявам се да покажете най-доброто, на което сте способни, желая ви успех”, пожела председателят на читалището Атанас Петров, откривайки 15-то издание на конкурса за популярна песен „Нова музика”.

Официалното откриване този път започна с фолклорни изпълнения, тъй като в рамките на популярния конкурс за първи път ще се проведе и Национален конкурс за фолклор – народно пеене. Негов организатор е Вяра Петрова – вокален педагог народно пеене към НЧ „Напредък”, а надпреварата ще върви паралелно с големия конкурс в събота и неделя, но в балетната зала.

Останалите са на сцената на читалището, където ще ги оценява жури с председател Милена Добрева – вокален педагог и ръководител на ансамбъл „Фортисимо” – Бургас. Тя журира за трети път в Горна Оряховица. Нейни колеги този път са проф. Валентин Монтеян – композитор от Румъния и декан на Факултет „Музика” към Университета в Брашов, който също е дългогодишен партньор на конкурса. За първи път в горнооряховския конкурс се включва младият изпълнител и вокален педагог, ръководител на ВС „Мастърпийс” – София Георги Янков. Творчески директор на конкурса е  Почетният гражданин на Горна Оряховица Аделина Колева.

В традиционния конкурс правилата са същите, както преди прекъсването миналата година заради пандемията. Има две категории – индивидуални изпълнители в 4 възрастови групи и камерни ансамбли и групи в две възрасти. Надпреварата е в два тура, като във всеки участниците изпълняват песен по избор. За най-добре представилите се в трета и четвърта възрастова група ще има трети тур, с който ще се определят трите големи награди на конкурса – Гран при, наградата на читалището и наградата на спонсорите.

Първи на сцената излезе Андрей от Горна Оряховица, който постави началото на състезанието при най-малките в I възрастова група. В събота вечер ще е награждаването за I и II група, както и за I група на групите. Награждаването на големите и гала концертът на победителите е в неделя от 17:30 часа. По традиция носителят на Гран при получава статуетка, изработена от горнооряховския художник Илия Банков.


Ключови думи
конкурс Нова музика читалище Напредък 1869
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати