Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

Нова сензорна зала присъедини ДГ „Здравец” в Първомайци към иновативните детски градини

  13.06.2021 11:38
Нова сензорна зала присъедини ДГ „Здравец” в Първомайци към иновативните детски градини

През октомври 2020 година в Детска градина „Здравец“ в Първомайци стартира проект по Национална програма „Успяваме заедно“, който включва изграждане на сензорна зала и присъедини детското заведение към семейството на иновативните детски градини.

Основните цели, които си бе поставил в началото на реализирането на проекта екипът на ДГ, бяха да се създаде развиваща, подкрепяща, насърчаваща, грижовна и интерактивна среда, която да спомага за успешната адаптация, плавен преход на децата от семейната среда към детската градина и реадаптацията на децата след изолация; Изграждане на семейна общност в рамките на детската градина и повишаване на родителския капацитет и отговорност, с цел възпитанието, обучението  и формирането на хармоничната детска личност; Подобряване на емоционалния климат в детската градина и отделните групи и повишаване на мотивацията за работа, превенция на прояви на „бърнаут” в работата на педагозите.

Чрез работата в сензорната зала с децата – на малки групи и индивидуално, се постигнаха важни резултати. Сред тях са превенция на психичното здраве, намаляване на проявите на емоционална нестабилност, агресивните прояви, хиперактивност, дефицит на внимание. Развитие на физическо и психично състояние - когнитивни процеси, емоционална интелигентност, езиково – говорно развитие, социални умения, развитие на стратегии за адаптиране и манипулиране на средата и адекватни реакции на физически и социални ситуации.

Посредством работата със сетивата и релаксацията на децата в специфично подбрана, защитена и подкрепяща среда бе постигнато овладяване на емоционалното напрежение и премахване на тревожността и чувството на страх у децата, породени от раздялата с майката и семейната среда чрез удовлетворяване на базисните потребности от сигурност и принадлежност.

Създаде се пространство за личностово израстване, формиране на лични граници и умения за справяне с фрустрации. Пространство, в което благодарение на ефективното сътрудничество и активната комуникация между родители и педагози, макар и само чрез социалните мрежи, поради продължаващите противоепидемиологични мерки, децата се чувстват значими, обичани, уверени и можещи. С активното участие на родителите протекоха благотворителните кампании за Коледа – „Ангели за живот“ и за Великден – „Яйчице със сърчице“, в които децата изразиха своята съпричастност към работата на медиците в болницата в Горна Оряховица.

Постигнатите резултати от работата с децата в сензорната зала имат устойчив и мултипликационен ефект, тъй като постиженията от проекта ще продължат да съществуват и да се развиват и след приключването му, като екипът ще продължи да работи в любимата зала на всички деца.

За огромно съжаление на екипа поради противоепидемиологичните мерки не можа да се осъществи предвидената приказкотерапия и драматизации с участието на родителите. Не се осъществиха и предвидените работни срещи с колеги от други детски градини, с които да споделим добри практики. Силно се надяваме, че скоро ще можем да наваксаме и запознаем повече колеги с положителните резултати от проекта, споделя директорът на детското заведение Елеонора Иларионова.


Ключови думи
ДГ "Здравец" Първомайци Успяваме заедно Елеонора Иларионова Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати