Вторник, 27 Сеп 2022
            
Светски

Гърция отново е любима дестинация за българите това лято

  13.06.2021 10:20
Гърция отново е любима дестинация за българите това лято

Популярният виц от Фейсбук, че българите не се ваксинират, за да не се разболеят, а за да могат да отидат на море в Гърция, явно не е далеч от истината. Истински бум в последните дни има на търсения за почивки в южната ни съседка, казват туроператори.

Всъщност интересът към Гърция никога не е намалявал, но досега ограниченията бяха много. Миналото лято заради гръцките плажове имаше бум на PCR тестовете, а сега повечето млади хора, които се ваксинират, го правят, за да могат да пътуват спокойно. Особено се засили търсенето на ваканционни оферти, след като Гърция обяви, че сваля карантината за влизащите от Европейския съюз. Изискванията за тест, сертификат за ваксина или за преболедуване остават, но все пак пътуването към Гърция вече не изглежда толкова трудно.

Засилва се интересът към островите, особено по-южните, казват от туристическите агенции. Много от тях обаче не са по възможностите на средния българин и след малко проучване той пренасочва мечтите си от Миконос към по-достъпните северни курорти. В последните дни наистина имаше много запитвания за остров Миконос, който има славата на един от най-красивите, а причината беше промоция на един от лоу кост самолетни оператори, който пусна супер изгодна оферта за директен полет до острова от България. Само че цените на хотелите в Миконос са такива, че и безплатно да прелетиш, пак ще ти сторят солени, обяснява брокер на туристически услуги. Петдневна почивка за двама на магическото място тръгва от минимум 4000 лева нагоре и то при най-елемантарни условия. Добрите места са от 6 хиляди нагоре, а има и оферти, в които си мислиш, че си сбъркал нулите и едната е излишна.

Малко по-евтин вариант на синьо-бялата красота на Миконос е Санторини. Затова пък е и пренаселен в най-активните месеци.

Много по-достъпен е Крит, въпреки че е най-далечният от островите. Поне като цени е по-близо до българския джоб. Българите по традиция обаче избират по-северните острови в Йонийско море – Корфу и Закинтос.

Най-северният остров от другата страна на полуострова – Тасос, пък си се води направо българска дестинация. Там дори обслужващият персонал е повечето български.

За по-скромните бюджети са почивките на континента. Другата българска дестинация е Кавала. Градът с очарованието на Велико Търново привлича много българи, а в околностите му има много изгодни места за настаняване. Много от вилите, които се предлагат, са на български собственици.

Изгодно вила може да се наеме и по ръкавите на Халкидики. И там ходят много българи, но то в Гърция почти няма място, където да няма сънародници – било на почивка, било на работа.

Почивките в северната част на Гърция всъщност повечето хора си организират сами и нямат нужда от туроператор или друг посредник. Разстоянието е достатъчно малко, за да няма нужда от самолети, с кола се стига за 5-6 часа. Това е другото, което примамва в северните гръцки селища, освен ниските цени за настаняване.

Какво трябва да се знае преди да се поеме на юг обаче? Информирайте се своевременно от сайта на Министерството на външните работи какви са изисквания в този момент, защото те често се променят.

В момента българите влизат с генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) и един от следните документи - негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция, сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, уверение за преболедуване или уверение за положителна диагноза, цифров COVID-19 сертификат на ЕС.

Резултатът от бързия антигенен тест ще бъде признаван, само ако е качен в Цифровия COVID-19 сертификат, издаван от his.bg.

Изискванията са за всички над 6-годишна възраст. Възможно е при влизането да ви направят проверка с PCR или бърз антигенен тест. Прави се на случаен принцип. При положителен резултат от теста, съответните лица ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. За ваксинирани лица с изминали най-малко 14 дни от втората доза, при положителен резултат от теста, ще бъдат поставяни под 7 дневна карантина. За неспазване на карантината глобата е 5000 евро.


Ключови думи
почивка Гърция
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати