Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

66 дръвчета в парк „Колю Фичето“ бележат 10-я юбилей на програма „Ин витро“ във Велико Търново

  09.06.2021 13:01
66 дръвчета в парк „Колю Фичето“ бележат 10-я юбилей на програма „Ин витро“ във Велико Търново

„Гората на децата“ ще расте във Велико Търново. 66 дръвчета бяха засадени в парк „Колю Фичето“ като символ на раждането на новия живот. Инициативата е по повод десетата годишнина от създаването на Общинската програма за асистирана репродукция. Посадъчният материал е осигурен от Община В. Търново в изпълнение на Програма за детето – 2021.

Броят на дръвчетата не е случаен – 66 са родените бебета, чиито родители са част от програмата и подпомогнати за справяне с репродуктивните проблеми чрез ин-витро процедури. От тях 11 са двойките близнаци.

В засаждането се включиха директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова, координаторът на фондация „Искам бебе“ във В. Търново Вероника Михайлова, щастливи родители и техните деца.

За изминалите десет години от създаването фонд „Ин витро“ Община Велико Търново е подкрепила над 180 семейства с репродуктивни проблеми. Първото бебе по програмата е родено през 2012-а година. Навръх Благовещение тази година проплака малкият Веселин, който е бебе №66.

22 двойки са одобрени по програмата тази година. 2000 лева е безвъзмездната финансова подкрепа, която те получават за медицински процедури и изследвания, предшестващи метода инвитро.


Ключови думи
Гората на децата инвитро Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати