Четвъртък, 02 Сеп 2021
            
Велико Търново Общество

Студенти от ВТУ с призови места от национален конкурс за есе и фотография

  03.06.2021 09:08
Студенти от ВТУ с призови места от национален конкурс за есе и фотография

Управителният съвет на Съюза на физиците в България през настоящата година обяви два национални конкурса за ученици и студенти във връзка с ежегодния научен форум на физиците в България, който тази година ще се проведе в гр. Видин от 4 до 6 юни. В навечерието на 49-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика, посветена на темата „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища” бяха обявени и резултатите от националните конкурси за есе и фотография. Общо 20 студенти на ВТУ изразиха своя личен поглед, аргументирано мнение и познания в двата национални конкурса под научното ръководство на гл. ас. д-р Тамара Драганова.

Националният конкурс за есе е на тема „Големите открития на физиката в ХХ век”, в който участие взеха български студенти от наши и чуждестранни вузове: Санктпетербургски Държавен университет – Русия, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново, Университет по хранителни технологии – Пловдив и др.

Студенти от специалностите „География”, „Регионално развитие и геоикономика” и „Културен туризъм” се включиха в надпреварата като представиха своите изследователски търсения и географски аспекти на големите открития на физиката на ХХ век, но през призмата на междупредметните зависимости и взаимодействия.

Студентите от Катедра „География” при Исторически факултет извоюваха три награди в Националния конкурс за есе:

  • II място: Йордан Миновски, 4 курс, специалност „Регионално развитие и геоикономика” за есе на тема „Компютърът”. Йордан споделя в есето един по специален поглед, затова че „Мисълта и въображението са две неразделни неща. Въображението зависи от мисълта, а светът на компютрите ни кара да мислим”;
  • III място: Десислава Здравкова, 2 курс, специалност „Културен туризъм” за есе на тема „Ричард Файнман и квантовата електродинамика”. Десислава споделя своите „впечатления от тематичните проучвания и интелекта на Файман и неговия начин, по който той обяснява взривяването на космическата совалка Чалънджър”;
  • Поощрение: Марина Василева, магистърска програма „Културен туризъм” за есе на тема „Големите открития на физиката в ХХ век”. Марина разкрива интердисциплинарния прочит между физиката, географията, историята и литературата с ясната позиция, че представя едно научно събитие като предстоящото във Видин, но преди 121 години – „...световно научно изложение от 14 април до 12 ноември 1900 г. повече от 50 милиона души посещават НАУКАТА, посещават НАУЧНИТЕ ОТКРИТИЯ и с присъствие заявяват силата на науката и необходимостта й в живота на човечеството, на вярата, че науката променя живота към по-добри и по-светли бъднини! Защото научната сила в лицето на учените са нашите будители!”

 

Националният онлайн фотоконкурс за студенти на тема „Светлина” е посветен на Международния ден на светлината – 16 май. Фотоконкурсът е част от Младежката научна сесия на тема „Природните науки и технологиите”, организирана от Съюза на физиците в България и Фондация „Еврика”, която също ще се проведе на научния форум в гр. Видин.

Целта на националния фотографски конкурс е Всеки участник във фотоконкурса трябваше да опише физичното явление, което е заснел през обектива, както и да потърси отговор на критерия за художествено представяне на обекта, процеса или явлението.

Всички фотографии са оценявани от научно жури в състав:

- Венцислав Петров – експерт по фотография;

- проф. д. н. Сашка Александрова – преподавател по физика в Технически университет София, Факултет по приложна математика и информатика;

- доц. д-р Нели Димитрова – експерт в Департамент за информация и усъвършенстване на учители, към Софийски университет.

В Националния конкурс за фотографии са взели участие студенти от

Студенти от Историческия и Филологическия факултет на ВТУ от специалностите „География”, „Педагогика на обучението по история и география”, „Педагогика на обучението по български език и география”, „Регионално развитие и геоикономика”, „Културен туризъм”, „Приложна лингвистика с 2 чужди езика и международeн туризъм” заявиха своя фотографски прочит на природните явления и географски обекти.

Фотографиите са класирани в две категории:

  1. Класирани от художествена гледна точка
  2. Класирани по критерий „Представяне на съответното физично явление”

Във втората категория е отличена на трето място Марина Василева, студентка в магистърска програма „Културен туризъм” с фотографията „Огънят рисува”. .

Отличените фотографии ще бъдат публикувани в списание „Светът на физиката“, а авторите им ще получат дипломи и плакети. Всички участници в конкурса получат Сертификат за участие, както и организираната лекция на тема: „Светлината във физиката, изкуството и човешкото общество”, с лектор Венцислав Петров. Институциите, които имат отличени студенти получават и безплатен абонамент на сп. „Светът на физиката“.

 

 


Ключови думи
ВТУ Тамара Драганова студенти награди есе география
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати