Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Велико Търново с общоградско преклонение пред паметта на безсмъртния Христо Ботев

  01.06.2021 06:42
Велико Търново с общоградско преклонение пред паметта на безсмъртния Христо Ботев

Общоградско преклонение пред паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев е организирано във Велико Търново. С ритуал в старопрестолния град ще бъде почетена 145-годишнината от гибелта на бележития българин. Церемонията за отбелязването на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, ще бъде пред паметника на революционера в центъра на Велико Търново.

Ритуалът ще започне точно в 12,00 ч. навръх 2 юни, когато ще прозвучат сирените в знак на почит към паметта на Христо Ботев и на българските герои. Ще бъде отслужена заупокойна молитва. Ще прозвучи литературната композиция „Поклон пред паметта на Ботев“, изпълнена от Белослава Маринова и Иван Данев - ученици от 11 клас в ПМГ „Васил Друмев”. Следва поднасяне на венци и цветя в знак на признателност.

По същото време часови на пост ще отдадат чест и положат цветя пред паметниците „Майка България”, на Васил Левски и на Стефан Стамболов, пред Паметника на обесените” и Паметна плоча на загиналите, а също и пред гробовете на Венета и Иванка Ботеви. Те ще отдадат чест и ще положат цветя.

Организатори са Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски, Девети Етърски ученически гвардейски отряд към ПГТ „Д-р Васил Берон“, Общонародна фондация „Христо Ботьов“ – клуб В. Търново и Великотърновска Света митрополия.

Паметникът на Христо Ботев бе открит на 2 юни 2019 година. Монументът се намира в градинката до сградата на централната поща. Бюстът на Ботев е бил съхраняван в Националния военен университет „Васил Левски“ в продължение на близо 40 години, а след даряването му в полза на Община Велико Търново той бе реставриран.


Ключови думи
Христо Ботев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати