Вторник, 28 Дек 2021
            
Велико Търново Спорт

Отборите на ВТУ се завърнаха с множество отличия от Национална универсиада 2021

  31.05.2021 09:50
Отборите на ВТУ се завърнаха с множество отличия от Национална универсиада 2021

Отборите на Великотърновски университет по ориентиране, лека атлетика и тенис на маса се завърнаха с множество отличия от Национална универсиада 2021.

В програмата на универсиадата състезанията по ориентиране предшестваха шампионатите по лека атлетика и тенис на маса. Валентин Шишков спечели златния медал в средната дистанция и се нареди трети в спринта, след представителите на НСА Мартин Аргиров и Мартин Рачев. Димана Маринова също спечели бронзово отличие в спринтовата дистанция, след националните състезателки Лиляна Гоцева от Югозападен университет и Андрея Дяксова от Софийски университет. Виктория Генева остана четвърта на секунди от Димана.

В отборното класиране момчетата на ВТУ спечелиха първото място в състав Валентин Шишков, Живко Вичев и Мартин Пенчев, като изпревариха Национална спортна академия и Технически университет – София. Женският състав – Димана Маринова, Виктория Генева и Стоянка Ангелова, се наредиха втори след Софийски университет и преди Технически университет – София.

В шампионата по лека атлетика Великотърновски университет се представи с 5 състезатели. Деян Гемижев спечели златния медал в дисциплината диск, като направи лично постижение за сезона още в първия опит от 57,92 м. Той имаше още един отличен опит от 57,84 м., така безапелационно се наложи над конкурентите и дори покри норматив на FISU (International University Sports Federation) за участие в Универсиадата в Китай през 2022 г. Деян спечели и сребърния медал в дисциплината гюле.

При дамите Лора Атанасова спечели сребърен медал с дисциплината гюле, като изравни постижението на шампионката от НСА, но остана втора заради по-слаб втори опит. Виктория Миткова спечели бронзовия медал. Така момичетата поведоха в първия ден по точки в отборното класиране в група хвърляния. В дисциплината диск Виктория Миткова спечели бронзов медал, а Лора Атанасова остана четвърта.

В отборното класиране в групи хвърляния и двата тима на ВТУ се наредиха на второ място след отборите на НСА. За отборното класиране при мъжете допринесе и Християн Кръстев.

ВТУ беше представен от още един състезател, това бе Йоанна Цончева в спринтовите дисциплини. Това е първо участие на Йоана на Университетски игри. Тя успя да се класира за финалите на 100 и 400 м., като се представи достойно и си направи лични постижения за сезона и на двете дисциплини.

В шампионата на тенис на маса Шенол Ебазер и Владимир Петков бяха изключителни и спечелиха отборната титла и титлата на двойки, като във финалния мач се наложиха над двойката от НСА Р. Котев – Б. Ангелов.. Владимир Петков спечели сребърния медал в индивидуалното състезание, отстъпвайки единствено във финалния мач на представителя на НСА Р. Котев. Шенол Ебазер пък взе сребърен медал в надпреварата на смесени двойки, като негов партньор бе В. Стефанова от Медицински университет – Плевен, като остъпиха на двойката П. Върбанов и М. Йовкова от НСА.

В състезанията по баскетбол 3 на 3 отборите на ВТУ не успяха да завоюват медали, предвид младите състави, нови попълнения в студентските редици. Мъжете се наредиха четвърти, а дамите заеха шеста позиция. В съставите на ВТУ участие взеха Клаудия Цанкова, Зорница Костова, Мартина Неделчева, Ралица Райчева, Константин Тодоров, Цветан Тодоров, Димитър Тодоров, Кирил Кънев.


Ключови думи
ВТУ Национална универсиада 2021
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати