Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” е единственото училище в региона, чиито ученици имат 100% реализация след завършване

  23.05.2021 09:35
ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” е единственото училище в региона, чиито ученици имат 100% реализация след завършване

24 абитуриенти изпраща тази година Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица. Момчетата и момичетата са завършили специалности „Ресторантьор” и „Техник-технолог по хладилна и климатична техника”. Те, както и останалите им съученици, вече работят. Всичките 24 момчета и момичета на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” сами изкарват парите си, всъщност са го правели още като ученици, работейки в местни заведения и сервизи.

Това не е нещо особено, всъщност по този начин се реализират всичките ни випуски в последните години. Категорична съм, че ние сме училището, което има най-висока реализация на своите ученици. На практика реализацията е 100%, нямаме нито един безработен. И си позволяваме да сме горди с това, защото смисълът на една професионална гимназия е да създава кадри, които са нужни на икономиката, които са добри специалисти и които са търсени от работодателите. Ние сме такова училище, казва директорът на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” Катя Велкова.

Училището изпраща своя Випуск 2021 с интересна инициатива, която започна миналата година. Всяка година зрелостниците  засаждат дърво в двора на гимназията, като символ на изминатия път до тук и бавното израстване в света на големите. Идеята е един ден в двора на училището да израсне „Гората на абитуриентите”.

В 62-годишната си история училището е доказало, че умее да стъпи на традициите и да ги запази, но в същото време да бъде модерно и променящо се спрямо новите тенденции в икономиката и образованието.

ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” беше първото училище в Горна Оряховица, което въведе дуално обучение или обучение чрез работа. То продължава да се реализира с партньорството на „Захарни заводи”, които осигуряват допълнителна месечна стипендия от 100 лева на бъдещите си кадри.

Предизвикателство за нас е новият прием, сред който е и новата специалност „Помощник-треньор“ с направления футбол, тенис на корт, акробатика, хандбал, борба.

Работата по различни проекти също е част от израстването на учители и ученици. През последната година те активно участваха в проект „Подкрепа за успех” по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Най-важното за училището е, че успехът в професията се изгражда чрез истинска работа, а не само чрез теория. Всъщност специалностите, които не са дуална форма на обучение, също се изучават в реална работна среда. Ресторантьорите в заведения в региона, а хладилните и климатичните техници – в сервизи. Какво могат кулинарите на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” знаят много хора, тъй като екипи на училището са подготвили десетки коктейли и приеми за Община Горна Оряховица.

ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” участва и в проекта „Учене през целия живот”, което позволява на гимназията да осигурява много гъвкави и модерни форми за преквалификация, по-късно вземане на образование, различни курсове. Възрастни хора без средно образование имат възможност да го завършат чрез задочната и самостоятелната форма на обучение, които предлага ПГХТ по всички свои специалности. За вече завършилите училище пък има всякакви курсове за преквалификация в областта на хранително-вкусовата промишленост, хладилната техника, управлението на трактори и др. селскостопанска техника, шофьорски курсове.

В тези дни ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” е изправена пред поредната си кампания за прием. Тази година в дневна форма на обучение се предлагат три специалности.

„Ресторантьор” включва знания по хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Учениците придобиват умения за готвачи, сервитьори, за управление и организиране на заведения за хранене и развлечение. Учебната практика е в действащи заведения в региона. Придобива се трета степен на професионална квалификация „Ресторантьор”.

„Техник-технолог по експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в ХВП”. Практиката също е в реална работна среда. Завършилите придобиват трета степен на професионалната квалификация, както и правоспособност за заваряване.

 „Помощник-треньор”. Завършилите излизат с професионална квалифицакия „помощник-треньор“ по футбол, борба, акробатика, хандбал, тенис на корт.

Всички ученици на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” имат възможност за безплатни курсове за водачи на МПС, категория В.

Училището предлага безплатно общежитие, както и безплатен транспорт до родните места за ученици, които не са от Горна Оряховица.

Горди сме да приветстваме  с „Добре дошли“ всички младежи в нашата училищна общност, казват от ПГХТ.


Ключови думи
ПГХТ "Проф-. д-р Асен Златаров" Горна Оряховица Катя Велкова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати