Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Проф. Евгени Дюкенджиев написа първия учебник по протезиране у нас

  23.05.2021 06:32
Проф. Евгени Дюкенджиев написа първия учебник по протезиране у нас

Проф. Евгени Дюкенджиев изпълни една поръка, възложена му от негови ученици по време на честването на 70-годишния му юбилей миналата година, и е готов с първия у нас учебник по протезиране и ортезиране на човека. Учебникът все още е само в електронен вид и в няколко размножени от автора копия, но ще може да се ползва от всички, имащи нужда от основите на тази широкообхватна наука. А това са не само бъдещите студенти в новата специалност „Ортопедичен техник” в Медицинския колеж на Тракийския университет, на които ще преподава проф. Дюкенджиев. Основите на протезирането би трябвало да се преподават и на всички бъдещи медици, тъй като постиженията на науката са толкова напреднали, че на практика обхващат всички човешки органи и системи.

Свидетелства за протезиране има още в древния Египет, но в следващите хилядолетия то се е развивало фрагментарно и предимно механично. Първите протези са естествено за заместване на липсващи крайници и много хора продължават да мислят, че протезирането стига до тук. Всъщност в модерните времена учените моделират и успяват да създават „резервни части” за почти всеки човешки орган. Най-масово се прилага смяната на стави, милиони хора вече живеят с нови тазобедрени стави. Гръдните импланти са вид протеза и за някои тя не е просто разкрасяване, а необходимост след тежко лечение. И това са само две от най-масово познатите приложения на протезирането. Учените създават нови кръвоносни съдове, апарати за изкуствен бял дроб, система за изкуствено сърце, хемодиализата е в този списък с изкуствения бъбрек. Десетки ендо и екзопротези се създават всеки ден и наистина човешкото тяло може да разчита на все повече резервни части. А то това всъщност е в основите на протезирането, разказва проф. Дюкенджиев.

Учебникът е писан в продължение на 20 години. Започнат е в Латвия, където горнооряховчанинът беше професор по бионика в Рижкия технически университет. Затова е писан на руски и предстои да се направи превод на български. Основният ми мотив беше да помогна на младите хора, които ще изучават ортопедичната техника. Според мен е задължително те да имат панорамен поглед върху науката, а след това да се съсредоточат върху конкретна област, където ще специализират. Би било полезно курс по протезиране да имат и студентите в Медицинските университети, тъй като науките са свързани и взаимно се допълват, обяснява проф. Евгени Дюкенджиев.

Елена ВЕЛКОВА

Сн. архив RegNews


Ключови думи
проф. Евгени Дюкенджиев протезиране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати