Понеделник, 03 Oct 2022
            
Велико Търново Темида

Съдът отхвърли жалба срещу избора на ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

  21.05.2021 12:33
Съдът отхвърли жалба срещу избора на ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

Административният съд във Велико Търново отхвърли жалба срещу решение на Общото събрание на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ за избор на ректор. Припомняме, че жалбата бе подадена от проф. Мирослав Гълъбов, който оспорваше всички решения на най-висшия орган на ВУЗ-а, взети на 20 май 2019 г. Мотивите на проф. Гълъбов бяха нарушения при свикване на Общото събрание и определяне на поименния му състав.

Т. нар. изборни дела, образувани в Административния съд във Велико Търново, продължиха 2 г. Някои от тях приключиха, други още са в ход. По подадени жалби срещу решенията на Общото събрание бяха образувани 6 дела, които на по-късен етап бяха преструктурирани в 5 административни дела, обясни днес зам.-ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ по административноправните въпроси проф. Янка Тянкова.

От тези 5 дела 3 бяха прекратени с различни основания. Постановените определения в хода на производствата бяха обжалвани пред Върховния административен съд и всички бяха потвърдени от него. В крайна сметка тези дела приключиха. Останаха 2 – обжалване на решението за избор на председател и заместник-председател на Общото събрание, образувано на 4 юни 2019 г., което не е приключило, и обжалване на избора на ректор. То също бе образувано на 4 юни 2019 г. и приключи с решение от 18 май 2021 г., информира проф. Тянкова.

Решението е изключително мотивирано, така, както беше мотивирано и нашето писмено становище. Решението е 35 страници. Съдът отхвърля като неоснователно оспорването, заявено по жалбата на проф. Мирослав Гълъбов, и осъжда жалбоподателя да заплати съдебните разноски. Така след 2 г. на път е да приключи частично сагата с изборните дела. За мен като юрист това решение е изключително важно, защото доказва по категоричен начин, че изборите са се провели напълно законосъобразно. Решение, обективирано в 35 страници, е достатъчно обосновано. Разбира се, това е първоинстанционно решение, подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Нямам съмнение, че ще има жалба, но на практика решението показва, че всички обвинения, отправени срещу нас и в частност срещу мен като председател на Централната избирателна комисия тогава, са неоснователни и че изборите са се провели законосъобразно, коментира още проф. Янка Тянкова.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
проф. Янка Тянкова проф. Мирослав Гълъбов избор ректор ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати