Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество Свищов

В Библиотеката в Свищов деца създаваха книги

  18.05.2021 14:39
В Библиотеката в Свищов деца създаваха книги

Като част от културната програма на Община Свищов, посветена на Деня на писмеността 24 май, на 17 май в Градската библиотека се проведе работилница „Сами да направим книжка“. В инициативата взеха участие ученици от четвърти клас на СУ „Цветан Радославов“ с ръководители Юлияна Секулова и Магдалена Петрова и четвъртокласниците от СУ „Димитър Благоев“ с учител ЦОУД Камелия Златанова.

Понеделникът не беше обикновен и скучен ден за децата, а се превърна в увлекателен и своеобразен празник. Техен ментор бе госпожа Даниела Илиева, която им обясни как изкуството да разказваш в картини е дарба и ги запозна с вълшебството на книгата. Тя разказа за някои исторически сведения за възникването на първите букви: пиктограми (писмени знаци) и рисунки, за първите доказателства и съществуването на писмеността, като поясни, че някога, преди хиляди години, са били открити първите писмени знаци, изобразени върху глинена плочка. След това тя пристъпи към указанията и обясни как става оформлението на съвременния вариант на книжката. Децата разполагаха с всички необходими материали и започнаха своята работа. Учениците създадоха свои книжки в картини/комикси/ по приказки, с печатни и ръкописни текстове и произведения от различни автори.

Всички деца се превърнаха автори на своя собствена книжка, с цветна корица, текст и картинки. Любовта към книгата се превърна в желание още днес учениците да резервират своето място в Библиотеката през лятната ваканция. Децата разбраха колко важни и ценни са книгите и как не бива да се отнасят с пренебрежение към тях.


Ключови думи
Градска библиотека Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати